Rechters thuis op de buis

Dragen tv-series als ‘De Rechtbank’ en ‘Kijken in de ziel van de rechter’ bij aan transparantie en vertrouwen in rechters? Albert Klijn (SSR) en Stephan Grimmelikhuijsen (docent bestuurs- en organisatiewetenschappen Universiteit Utrecht) onderzochten de effecten van genoemde programma’s.

Van de serie ‘De Rechtbank’ uit 2010-2011 weten we, op grond van onderzoek van de Raad voor de rechtspraak, dat deze het vertrouwen in de rechtspraak heeft doen toenemen. Dat dit bij verschillende groepen burgers in verschillende mate gebeurde laten de onderzoekers zien.

De recente serie ‘Kijken in de ziel van de rechter’ van Coen Verbraak is lovend ontvangen in de media, maar er is nog weinig bekend over het effect ervan bij de burgers. Aan de hand van een data-analyse uit het onderzoek over ‘De Rechtbank’ menen Klijn en Grimmelikhuijsen hier wel iets over te kunnen zeggen.

Omdat het effect afhangt van zowel de aard van het programma als het publiek dat kijkt, beargumenteren de auteurs dat de effecten van beide programma’s verschillen. Daarbij is rekening gehouden met variatie in voorkennis en ‘basisvertrouwen’ bij burgers.

Lees het onderzoek: Rechters thuis op de buis

Rechters thuis op de buis

Nieuwsoverzicht