“Onafhankelijk onderzoek een must”

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven pleitte voor onafhankelijk onderzoek en een betere verhouding tussen in- en extern toezicht tijdens de themadag ‘Grenzen verkennen’. De dag werd op 22 mei georganiseerd door SSR in samenwerking met het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid.

Belang van onafhankelijk onderzoek

Pieter van VollenhovenVan Vollenhoven (Stichting Maatschappij en Veiligheid) inspireerde de ruim tachtig deelnemers  met zijn verhaal over het belang van onafhankelijk onderzoek na incidenten met een grote impact. Van Vollenhoven pleitte voorts voor een betere verhouding tussen intern toezicht door de branches en extern toezicht door de overheid, om zo goed risicomanagement in het bedrijfsleven te bewerkstelligen. Te vaak nog laten bedrijven economische belangen prevaleren boven de veiligheid van mens en omgeving. De Stichting Maatschappij en Veiligheid is een wetsvoorstel over de beginselen van goed risicomanagement aan het voorbereiden.

Risicomanagement

Daarna sprak prof. Luc Lavrysen (Universiteit van Gent)  over het risicomanagement van zogenaamde Seveso-bedrijven in België (bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen). Duidelijk werd dat de wet- en regelgeving met het oog op veiligheid zeer gefragmenteerd is in België. De weg naar onafhankelijk onderzoek na calamiteiten is bovendien nog lang.

Workshops

Het middagprogramma bestond uit vier workshops:  internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor (onvoorziene) negatieve gevolgen van nieuwe technologieën, handhaving ten behoeve van natuurbehoud en de gefragmenteerde regelgeving ten aanzien van asbest in Vlaanderen en Nederland.

SSR en het Kenniscentrum kijken terug op een  geslaagde themadag. Deelnemers uit zowel Nederland als België hebben samen met de sprekers de grenzen van het milieu (straf)recht en het aansprakelijkheidsrecht verkend. Van de dag wordt een kennisdocument opgesteld. Geïnteresseerden kunnen hun belangstelling hiervoor kenbaar maken bij het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid via e-mail.

Nieuwsoverzicht