Nieuw MD-traject ‘Oriëntatie op leidinggeven’

In november 2015 start SSR het management development traject ‘Oriëntatie op leidinggeven’. Een ‘proeftuin’ voor rechters en juridisch medewerkers die willen onderzoeken of een leidinggevende functie voor hen weggelegd is.

“Balans tussen aanspreken en stimuleren”

Van diverse kanten binnen de Rechtspraak is SSR het afgelopen jaar benaderd met de vraag of er, naast de bestaande management development (MD) trajecten, ook een traject aangeboden kan worden voor potentieel leidinggevenden. Hans Venema, werkzaam bij de Centrale Raad van Beroep, was één van de personen die SSR benaderde. Waarom zijn vraag om dit traject? “Goede leidinggevenden moeten een juiste balans vinden tussen kwantiteit en kwaliteit, tussen team en bestuur en tussen aanspreken en stimuleren. Dat is niet een ieder van nature gegeven. Zeker niet bij rechters die zich op inhoudelijke gronden gekwalificeerd hebben. Juist daarom is het belangrijk dat belangstellenden voor het vervullen van een leidinggevende rol een oefensituatie krijgen aangeboden, waarin zij kunnen ‘proeven’ wat het is om zo’n evenwichtskunstenaar te zijn. De leergang ‘Oriëntatie op leidinggeven’ is daarvoor een ideale gelegenheid. De eerder door ons opgedane ervaringen met trainingen voor potentials zijn verwerkt in de opzet van de nu aangeboden leergang. De landelijke opzet van de nieuwe leergang versterkt naar mijn idee de leermogelijkheden. Van de nieuwe leergang heb ik dan ook hoge verwachtingen. Er nemen drie raadsheren van de CRvB deel. Ik ben heel benieuwd naar hun ervaringen.”, aldus Venema.

“Oog voor individuele ontwikkeling”

Uitgangspunt bij het nieuwe MD traject is dat alle aspecten van het leidinggeven aan bod komen. Niet alleen om valkuilen, maar ook om teleurstellingen te voorkomen. Floor Boekhorst (cursusmanager SSR) over de inhoud van het traject: “Aan de hand van huiswerkopdrachten, een interactief programma en de ruime mogelijkheid om met diverse leidinggevende situaties te oefenen, reflecteert de deelnemer op zijn kwaliteiten, gedrag en drijfveren. Het traject bestaat uit vier modules die kennis en inzicht geven in de rol en verantwoordelijkheden van de leidinggevende functie binnen de Rechtspraak. Modules die vooral uitnodigen om te ervaren of deze functie aansluit bij de (te ontwikkelen) kwaliteiten en vaardigheden. Een proeftuin eigenlijk, waarin door de kleine groepsgrootte van acht deelnemers veel aandacht is voor de individuele ontwikkeling. Na het afronden van de modules is de deelnemer dan ook goed in staat antwoord geven op de vraag of een leidinggevende rol past en wat ervoor nodig is om als leidinggevende te kunnen gaan functioneren.”

In november 2015 starten twee groepen die daarna maandelijks bij elkaar komen gedurende het traject. Aanmelden is mogelijk via uw opleidingscoördinator.

Meer informatie over het traject leest u hier.

Nieuwsoverzicht