MD leergang voor teamvoorzitters passeert de 100 deelnemers-grens

Op 4 november werd op feestelijke wijze de SSR Management Development (MD) leergang voor teamvoorzitters van 2014/2015 afgesloten. Meer dan honderd teamvoorzitters uit de Rechtspraak namen inmiddels deel aan dit succesvolle MD-traject. In april 2016 start de volgende groep.

Sinds het voorjaar van 2013 biedt SSR een landelijk MD-traject voor teamvoorzitters aan. Een traject dat is ontwikkeld nadat de leerbehoefte van beginnende teamvoorzitters uitgebreid was onderzocht. “De vraag was groot en de groepen volgden elkaar in hoog tempo op. Onlangs rondde de honderdste deelnemer het traject succesvol af. Een mijlpaal voor SSR en de trainers van 2Knowhow met wie het traject vanaf het begin wordt uitgevoerd.”, aldus SSR cursusmanager Marije Duijne Strobosch.

Schakelfunctie van groot belang

Bij de eindsessie waren ook de direct leidinggevenden van de deelnemers aanwezig om de afronding van het traject te vieren. Van te voren zochten deze bestuurders en afdelingsvoorzitters een kaart uit met daarop een afbeelding die volgens hen het beste paste bij ‘hun’ deelnemer en verwerkten dit in hun toespraak. Ook de beginnende teamvoorzitters zelf kwamen aan het woord waarbij één van hen het traject treffend omschreef: “Dit traject is als een snoepwinkel waar je kunt experimenteren en je kwetsbaar mag opstellen. Als iets niet direct lukt, leer je ervan. FAIL staat dan ook voor First Attempt In Learning”. Daarnaast gaven de deelnemers aan dat zij meer zelfvertrouwen hebben gekregen, en meer verbinding en rust ervaren. Leidinggevenden en deelnemers waren het er over eens: “Teamvoorzitters hebben een belangrijke schakelfunctie. Het is dan ook van belang dat ze sterk in hun leiderschapsrol staan.”

Leergang teamvoorzitters ook in 2016

Op dit moment lopen er nog twee lichtingen maar aanmelden voor de volgende groep (start april 2016) is mogelijk. De leergang is bedoeld voor beginnende teamvoorzitters en bestaat uit modules gericht op persoonlijk leiderschap, praktijkobservaties in deelgroepen en workshops over bedrijfsvoering. SSR voert het landelijke MD-traject voor teamvoorzitters uit in samenwerking met gespecialiseerde trainers en met deskundigen uit de Rechtspraak.
Meer informatie over het traject is te vinden op de SSR Website

Oriënteren op leidinggeven

Voor geïnteresseerden in een leidinggevende functie (zoals die van teamvoorzitter) biedt SSR een MD-traject ontwikkeld voor rechters en juridisch medewerkers. Aan de hand van een interactief programma en ruime mogelijkheden om met leidinggevende situaties te oefenen, reflecteert de deelnemer op zijn kwaliteiten, gedrag en drijfveren. Hiermee wordt antwoord gegeven op de vraag of een leidinggevende rol passend is voor de deelnemer.
Meer informatie is te vinden op de SSR website

Leergang voor operationeel leidinggevenden en coördinatoren

Deze leergang is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de KEI projectgroep opleidingen. Deelnemers maken een professionaliseringsslag op het gebied van vakmanschap, klantgerichtheid, organisatiesensitiviteit, bedrijfsvoering en persoonlijk effectiviteit. KEI gerelateerde thema’s als leiding geven bij veranderingen, samenwerkingsgerichtheid en eigenaarschap komen eveneens aan bod. Meer informatie is te vinden op de SSR website

Nieuwsoverzicht