Laatste Raiocongres zoekt de samenleving op

Prikkelende ideeën en verhalen uit de samenleving uitwisselen met bijzondere gasten. Het Raiocongres van 29 mei doet haar motto ‘Binnenstebuiten’ eer aan. Medeorganisatoren Julie van Limburg Stirum (Raio rechtbank Amsterdam) en Valeri van Rosmalen (Raio rechtbank Overijssel) blikken vol elan vooruit. “Wij willen dat de verhalen van onze gasten blijven hangen”, aldus Valeri. Dat het gaat om het laatste Raiocongres, is geen reden tot rouw. “We gaan een mooi tijdperk goed afsluiten”, stelt Julie, “onder meer met het Raiocabaret.” Hieronder een warming up voor het congres aan de hand van het programma.

Eigenwijze sprekers

Julie van Limburg StirumJulie: “We hebben bewust sprekers gekozen met een duidelijke eigen visie van buitenaf. Soms heb je sprekers die zich bedekt uitlaten, dan hoor je niet wat ze echt van de rechtspraak vinden. Nu komt bijvoorbeeld Rutger Bregman spreken, een hele jonge vent, een historicus met frisse ideeën die recht voor zijn raap is. Hij verdiept zich vooraf in de rechtspraak en zegt onomwonden wat hij ervan vindt.” Valeri: “Die open opzet zie je ook terug in de keuze van de dagvoorzitter: hij is iemand die heel goed kan omgaan met een gevarieerd publiek. Zo’n publiek hebben wij: een officier van justitie verschilt van een handelsrechter, een handelsrechter is anders dan een familierechter, enzovoorts. De dagvoorzitter – die we nog bekend zullen maken op onze eigen Facebookpagina– kan daar goed tussen switchen, met een knipoog.”

Speeddate Jong & Oud

Valeri: “Een mooi moment voor raio’s, maar ook voor rio’s en oio’s om de gevestigde namen van de rechterlijke macht te ontmoeten. En vice versa natuurlijk. Een contactmomentje tussen jong en oud. Normaal zie je alleen namen onder een arrest van de Hoge Raad staan, nu kun je zo iemand misschien ontmoeten. Zo komen er bijvoorbeeld verschillende hoofdofficieren en rechtbankpresidenten, dat zijn interessante contacten.” Julie: “Om het ijs te breken, moet de opzet losjes zijn. Laagdrempelig. Het is een manier om een gezicht bij een naam te kunnen zien, om elkaar makkelijk te kunnen ontmoeten.”

Levensechte workshops

Valeri: “Ook hier kiezen we voor mensen die het hele verhaal vertellen. Dus niet alleen het juridisch relevante, maar breder. Bijvoorbeeld mensen zoals (ex)gedetineerden die praten over concrete situaties uit hun leven. Situaties waarover wij als rechter of officier oordelen. Julie: “Hoewel wij allemaal denken een idee te hebben van hoe het is om in een bepaalde situatie te zitten, is dat eigenlijk nooit echt het geval. Wij geven ons oordeel, terwijl we eigenlijk geen besef hebben van hoe die beslissing vervolgens doorwerkt in iemands leven.  Naar die bewustwording streven wij met deze workshops.”

Niet elitair

Valeri van Rosmalen Valeri: “Wij herkennen ons allebei in het thema ‘Binnenstebuiten’. Op dit moment loop ik een buitenstage, de naam zegt het al, bij de Raad voor de Kinderbescherming. De rest van mijn buitenstage loop ik in de advocatuur. Niet alleen door deze stages sta je als rechter of officier van justitie in de maatschappij, maar ook door je ervaringen buiten de opleiding om. Je bent niet alleen rechter, maar ook mens. Wij zijn niet naïef of elitair, dat geldt zowel voor de Raio-opleiding als de nieuwe Rio-opleiding.” Julie: “Ik heb naast mijn studie veel maatschappelijke ervaring opgedaan, zoals bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Dat was deels om mijn cv te spekken, maar vooral om echte ervaring op te doen. Het is mijn ambitie om later kinderrechter te worden en dan is het heel zinvol om kinderen juridisch bij te hebben gestaan, zowel telefonisch als live. Je leert nergens anders zo goed wat er in kinderen omgaat.”

Afscheid & Cabaret

Julie: “Het is officieel het laatste Raiocongres. Maar dat is geen aanleiding voor een rouwrand. We gaan een mooi tijdperk goed afsluiten. Rosa Jansen (voorzitter CvB SSR) zal spreken, en natuurlijk staat het Raiocabaret er bij stil. Dat optreden is voor mij het hoogtepunt van de dag. Ik heb veel contact met deze enthousiaste cabaretgroep gehad en ga ook zelf meedoen. Geen enkele aanwezige is veilig voor ons.” Valeri: “Het laatste congres zal geen Raioreünie zijn. Er lopen de komende jaren ook nog gewoon Raio’s rond. Op het congres is plek voor 300 man, we mikken daarbij op de huidige lichting en de genodigden. We willen op het congres iets terugdoen voor de samenleving. De manier waarop blijft nog een verrassing. Ook dat past in het congresthema: het besef dat we in nauw contact staan met de maatschappij.”

Aanmelden

Aanmelden voor het congres is mogelijk door een mail te sturen naar events@ssr.nl. Vragen over de organisatie van het congres kunnen ook naar dit adres gestuurd worden. Vragen over de inhoud van het congres kunnen gestuurd worden naar de Raiocongrescommissie: raiocongres2015@gmail.com.

Bekijk de uitnodiging

 

Nieuwsoverzicht