Koers en gangmakers SSR Zesdaagse 2015 bekend

De koers is uitgestippeld en de gangmakers zijn vastgelegd; de SSR Zesdaagse 2015 kan verreden worden! Hoe ziet het tracé er uit, wie verschijnen er op de baan en welke onderwerpen leggen zij het Rechtspraak-peloton voor?

De SSR Zesdaagse wordt dit jaar voor de derde maal gereden. Net als tijdens de voorgaande editie is het programma vernieuwd en is de route aangepast (*). Gebleven zijn gangmakers-duo’s. Tijdens de zes etappes zullen zij het peloton op koers brengen en focussen op de verwevenheid van professionaliteit (rechtspraak) met het instituut (Rechtspraak). Hieronder leest u waar en wanneer zij dat doen (exacte locaties worden in de volgende SSR nieuwsbrief bekend gemaakt):

Ronde 1: De concerncode

Woensdag 9 september – Haarlem

U bent rechter. Maar voelt u zich ook lid van de Rechtspraak? En voelt dat eigenlijk wel goed? Groucho Marx wilde géén lid zijn van een organisatie die hem als lid wilde hebben. Hoe zit dat bij u als u mocht kiezen?

Door Job Cohen (jurist, hoogleraar, politicus) & Willem van Schendel (vicepresident Hoge Raad)

Ronde 2: Ambacht & atelier

Woensdag 16 september –  Den Bosch

Er wordt de laatste tijd veel aandacht aan het begrip ‘kwaliteit’ besteed. De Nederlandse Juristen Vereniging sprak er uitvoerig over. Zetten die gesprekken ook zoden aan de dijk? En moeten de besturen het voortouw nemen of de professionals zelf? Hebt u grip op de kwaliteit van uw werk?

Door Ruth de Bock (raadsheer gerechtshof Amsterdam) & Gerard Tangenberg (bestuurslid Rechtbank Noord-Nederland)

Ronde 3: Verder kijken dan…

Donderdag 24 september – Leeuwarden

Natuurlijk probeert u maatwerk te leveren. Daar bent u vakman of vakvrouw voor. Iedere zaak op eigen merites afdoen. Maar is het resultaat er ook naar? Hoort u wel eens wat terug over dat resultaat? Of wilt u daar wel iets over horen maar ontbreken de kanalen daartoe?

Door Miranda Boone (universitair hoofddocent strafrecht en criminologie) & Michiel van der Veen (ontwerper/eigenaar Electric Monitoring)

Ronde 4: Lege sturing

Dinsdag 29 september – Maastricht

Eerst was er het Leeuwarder protest en toen een Haags rapport ‘Governance’. Het laatste spoorde aan tot een rijke discussie waarbij ‘het relevante vonnis’ centraal stond. Daarvoor is, zo zei het geleerde rapport, wel (veel) sturing nodig van de besturen. Maar was die sturing van hogerhand nu juist niet de aanleiding voor het protest?

Door Paul Frissen (decaan en bestuursvoorzitter NSOB / hoogleraar bestuurskunde) & Marc Loth (hoogleraar privaatrecht)

Ronde 5: Professionele standaarden

Woensdag 14 oktober – Breda

Als we als beroepsgroep nu eens gezamenlijk konden bepalen hoe ons werk eruit moet zien en wat we daarvoor nodig hebben. Wanneer we zelf immers niet kunnen formuleren wat kwaliteit is, hoe kunnen we dan verwachten dat we de middelen krijgen om kwaliteit te kunnen leveren? Wat zou het heerlijk zijn als Jensma eens iets positiefs te melden had, nietwaar?

Door Margreet Ahsmann (bijzonder hoogleraar Rechtspleging) & Mirko Noordergraaf (hoogleraar Publiek management)

Ronde 6: Rationeel beslissen

Donderdag 29 oktober – Zwolle

Hoe zat dat ook al weer met die kansberekeningen en statistieken? A-posteriori in tegenstelling tot a-priori-kansen. Dat ging nog wel. Maar hoe verhoudt zich dit tot het betoog over ‘Verhaal & Verankering’? Er lijkt steeds meer sprake van een richtingenstrijd: Bayes versus Crombag en de zijnen. Voor wie kiest u?

Door Hendrik Kaptein (universitair hoofddocent rechtsfilosofie en argumentatietheorie) & Henry Prakken (Hoogleraar Rechtinformatica en juridische argumentatie)

R/rechtspraak als kunstwerk

De slotmanifestatie van de Zesdaagse vindt in november in Utrecht plaats (datum, tijd en locatie volgen). Niet alleen wordt hier de gele toga uitgereikt aan het gangmakers-duo dat volgens de deelnemers de beste prestatie heeft geleverd, ook biedt deze zevende dag een moment van reflectie. Het thema – afgeleid van het postume werk van de tragisch omgekomen Willem Witteveen – luidt: R/rechtspraak als kunstwerk. Gedachten daarover worden ons voorgehouden door Sanne Taekema (hoogleraar rechtstheorie) & Edgar du Perron (hoogleraar privaatrecht).

Startbewijs

Iedere ronde van de zesdaagse start om 15:30 en eindigt rond 19:00 uur. Aan een ravitaillering is daarbij gedacht. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan events@ssr.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meer over de SSR Zesdaagse

Achtergrondinformatie over de Zesdaagse leest u in dit eerdere bericht. In de komende edities van SSR actueel stellen de gangmakers zich nader voor.

(*) In tegenstelling tot eerdere berichtgeving vindt de start van de 2015 editie om organisatorische redenen niet in Leeuwarden maar in Haarlem plaats.

 

 

Nieuwsoverzicht