KEI-MD leergang: van persoonlijk inzicht tot mobiliteitskalender

Het Programma KEI is in volle gang. Een belangrijk onderdeel hierbij is de voorbereiding van medewerkers op de veranderingen in de organisatie die op komst zijn vanwege onder meer de digitalisering van de Rechtspraak. SSR ontwikkelde hiervoor een management development (MD) leergang voor operationeel leidinggevenden. Onlangs zijn de eerste acht uitvoeringen afgerond.

“De digitale omslag die is ingezet betekent de grootste verandering voor de Rechtspraak in de afgelopen 200 jaar. Vooral op de administraties gaat er veel veranderen. Dat vraagt wat van onze medewerkers en zeker ook van onze leidinggevenden. Er bestond echter nog geen opleiding voor operationeel leidinggevenden om zich hierop voor te bereiden. Met de modernisering van de Rechtspraak als gemeenschappelijk doel is deze opleiding daarom opgezet met SSR”, vertelt Sasja van Warmerdam, (projectmanager KEI Opleidingen) over het hoe en waarom van de KEI MD-leergang.

SSR-cursusmanager Inge van Calker vult aan: “De leergang gaat over persoonlijk leiderschap. Aspecten als zélf regie nemen, persoonlijke effectiviteit, omgaan met veranderingen en feedback geven en ontvangen worden hierin uitvoerig behandeld. Ook wordt de ‘harde’ kant van het vak belicht met onderwerpen als ‘planning en control’ en ‘HRM’. We willen uiteindelijk gedrag oproepen dat gewenst is voor onze organisatie. Principes als ‘we doen het samen’ en ‘leren & reflecteren’ komen dan ook steeds weer terug in de leergang. Daarbij was het van belang om een leergang neer te zetten waarbij de leerverantwoordelijk sterk bij de deelnemers ligt. Zij weten tenslotte wat ze nodig hebben. De leergang is, in overleg met de trainers, dan ook steeds bijgestuurd naar aanleiding van feedback.”

Deelnemers worden gestimuleerd om het geleerde in eigen praktijk te brengen. Dat wordt besproken door middel van e-coaching. “Van de leermomenten worden reflectieverslagen gemaakt, die met de trainers doorgenomen worden. Het gaat daarbij om eigen kennis, ik & de ander en ik & de organisatie”, vertelt Inge over de opzet. “Ik vond het mooi dat dit ook terugkwam tijdens de eindpresentaties in het afsluitende onderdeel. Van al deze eindpresentaties zijn verslagen gemaakt die binnenkort beschikbaar worden gesteld in een online-inspiratiebox zodat er nog meer van elkaars ervaringen en ideeën geleerd kan worden.”

“Nuttig voor iedere leidinggevende”

“Eens in de zoveel tijd een MD-leergang volgen is nuttig voor iedere leidinggevende”, zegt Annemieke Fredrik (hoofd administratie civiele griffie, gerechtshof Arnhem-Leeuwarden). “Mijn laatste MD-training was alweer tien jaar geleden. Ik vond het bijzonder om vanuit diverse hoeken naar mijn eigenschappen te kijken met het ‘Insight kleurenprofiel’, en te leren hoe je een kleur bewust kunt inzetten die je van nature minder aan boord hebt. Enorm leerzaam. De resultaatgesprekken spraken me ook erg aan. Het maken van concrete, haalbare afspraken met een medewerker is voor de hand liggend, maar het gebeurt om uiteenlopende redenen niet altijd. Terwijl het zo belangrijk is om het wel te doen. Afspraken niet op de lange baan schuiven maar medewerkers zelf met een meetbaar voorstel laten komen, is iets wat ik zal blijven toepassen in mijn dagelijkse praktijk.”

Hoe hebben deelnemers de leergang ervaren? “Ik heb eruit gehaald dat je mag zijn wie je bent en dat je kan leren om je kwaliteiten beter te benutten”, zegt mr. Nancy Saft-Jacobsz (hoofd administratie, sector familie & jeugd, rechtbank Noord-Holland). “Ook leer je om je valkuilen beter in te zien en krijg je tools aangereikt om hiermee om te gaan. Wat steeds naar voren komt: het helpt als je benoemt waar je tegenaan loopt. Dit is voor iedereen verhelderend maar toch doen we het te weinig. Het is ook prettig om met anderen te praten die in eenzelfde positie zitten en elkaar te adviseren hoe met knelpunten om te gaan. Tijdens de leergang is er ruimte om aan te geven als je iets op een andere manier zou willen. En wanneer de groep daar achter staat is er veel mogelijk. Als groep hebben we nog steeds contact met elkaar. Na de eindpresentatie zijn we samen gekomen en de volgende afspraak staat voor juni. Juist deze bijeenkomsten zijn voor mij van toegevoegde waarde.”

Hans Groenen (hoofd administratie op rechtbank Oost-Brabant) benadrukt ook de goede onderlinge contacten in zijn groep. “We zijn een hecht clubje geworden en daar hoort ook een groepsapp. bij.” Annemieke is ook enthousiast over de opgedane contacten: “Ik vond het erg prettig om met andere hoofden administratie ervaringen uit te wisselen. We konden elkaar verrijken met ervaringsverhalen. Dit soort intervisiemomenten zijn er voor de hoofden administratie en coördinatoren niet of te weinig.”

Mobiliteitskalender en LOS-plan

Naast nieuwe contacten en leerervaringen maken de eindpresentaties duidelijk dat er veel creativiteit en ideeën in de organisatie leven. Van humoristische sketches met rechters, workshops over cultuur en mobiliteit en het KEI-paspoort tot de inrichting van flexibele werkplekken. Natuurlijk werden er tijdens de bijeenkomsten ook zorgen geuit over de onzekere toekomst. Maar de gasten waren veelal positief verrast door de presentaties en gaven als feedback dat ze hoopten dat de gedeelde ideeën en voorstellen ook doorgang zouden vinden. Voor twee van de ruim twintig presentaties gaat die vlieger al op. De mobiliteitsjaarkalender en het zogeheten LOS-overleg zijn inmiddels in uitvoering.

Niels Kersten (senior coördinerend administratief medewerker, team familierecht rechtbank Gelderland) kreeg veel positieve reacties op het in groep bedachte ‘LOS-plan’. “LOS staat voor Landelijk Overleg Scammers). Hierbij gaan ‘Scammers’ (SCAM staat hier voor Senior Coördinerend Administratief Medewerker) van alle rechtbanken twee keer per jaar om tafel gaan om kennis te delen. Niet om het wiel opnieuw uit te vinden, maar om beter om te gaan met bestaande ideeën en om samen sterker te worden”, aldus Niels. Het eerste overleg staat gepland voor september/oktober. De Mobiliteitskalender met ervaringen van medewerkers is een idee van de groep van Annemieke Fredrik. De kalender wordt landelijk uitgebracht in postervorm. “Een enorm compliment voor groep. Ik verwacht dat de kalender nog voor de zomer klaar is. Dan krijgt ieder gerecht 25 tot 50 exemplaren voor de griffies. Dit zal via de lokale mobiliteitscoördinatoren gaan”, aldus het hoofd administratie.

Nieuwe uitvoeringen

Hoe gaat het verder met deze leergang? Cursusmanager Inge van Calker: “De helft van de groepen heeft alles afgerond en inmiddels zijn er nieuwe uitvoeringen gepland voor 2015 waarbij nog ruimte is voor nieuwe aanmeldingen.”

Lees meer informatie over de leergang

Aanmelden is mogelijk via de SSR Servicedesk (e: ssrservicedesk@ssr.nl / t: 088-3613212).

 

Nieuwsoverzicht