Gratis webcolleges Europese erfrechtverordening beschikbaar op MIJN SSR

Vanaf vandaag is de Europese Erfrechtverordening (nr. 650/2012) van toepassing op nalatenschappen die op 17 augustus 2015 of daarna openvallen. Wat betekent dit voor Nederlandse rechters en hun medewerkers? SSR somde de belangrijkste wijzigingen op in de vorm van zes webcolleges.

Het doel van de verordening is om het voor EU-burgers makkelijker te maken om in grensoverschrijdende situaties hun erfopvolging te regelen. En om de afwikkeling van internationale nalatenschappen binnen de EU beter te stroomlijnen. Parallelle en conflicterende procedures in verschillende lidstaten behoren door deze verordening tot het verleden.

Welke gevolgen heeft dit voor de juridische procedures in de Nederlandse rechtszalen? Wat zijn de belangrijkste veranderingen en waar moet met name op gelet worden? Om de Nederlandse rechters en hun medewerkers vertrouwd te maken met deze nieuwe verordening biedt SSR een serie van zes webcolleges aan.

De colleges worden gegeven door prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck, raadsheer in het Gerechtshof Den Haag en hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij bespreekt onder andere het toepassingsgebied van de verordening, de vraag welke rechter bevoegd is en welk recht deze rechter moet toepassen. Daarnaast benoemt hij de belangrijkste regels met betrekking tot erkenning en tenuitvoerlegging en de Europese verklaring van erfrecht.

Bekijk de webcolleges op MIJN SSR

 

 

 

 

 

 

Belangrijk: Om toegang te krijgen tot de webcolleges hebtt u een MIJN SSR-account nodig. Indien u dit nog niet heeft, neem dan contact op met de SSR servicedesk (e: ssrservicedesk@ssr.nl /t: 088-3613212). Voor toegang dient u wel werkzaam te zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.

Nieuwsoverzicht