Gratis webcolleges EU-recht beschikbaar op MIJN SSR

Na de recente reeks webcolleges over arbeidsrecht biedt SSR een serie gratis webcolleges aan over het EU-recht. Hierin worden basisbegrippen als ‘rechtstreekse werking, voorrang en proportionaliteit’ behandeld en worden praktische handvatten gegeven om te bepalen waar het EU-recht een rol speelt.

“Het EU-recht wordt binnen de rechterlijke macht wel eens een ‘veelkoppig monster dat angst inboezemt’ genoemd”, zegt Ineke van de Meene (SSR cursusmanager Internationaal). SSR biedt daarom een goed wapen aan om dit vermeende monster te bezweren: een serie webcolleges die snel, kosteloos en waar en wanneer men maar wil, bekeken kan worden”.

De webcolleges geven een overzicht van de algemene en rechtsgebiedoverstijgende uitgangspunten van het Unierecht. Geïnteresseerden worden bijgepraat over basisbegrippen als: rechtstreekse werking, voorrang en proportionaliteit. Daarnaast worden praktische handvatten gegeven waarmee de kijker kan bepalen of het EU-recht mogelijk een rol speelt in de zaak die hij/zij onder handen heeft. Ook wordt specifiek aandacht besteed aan de toepassing van het Unierecht door de nationale rechter.

De colleges worden gegeven door de docenten van de SSR-basiscursus ‘De EU en haar invloed van het Europese recht op het Nederlandse rechtssysteem’. “Naast de voorbereiding op de genoemde cursus zijn de webcolleges ook te gebruiken ter opfrissing van kennis en ter voorbereiding op andere SSR-cursussen waar EU-recht ter sprake komt. Er zijn cursussen waar deze kennis verondersteld wordt. Die kennis kan echter soms ver weggezakt zijn. Op zo’n moment is een webcollege ideaal om de kennis snel op te frissen”, aldus van de Meene.

De volgende colleges worden aangeboden:

  • Europees recht voor de rechtspraktijk (drie delen), door mr. drs. Marc Fierstra
  • Voorrang van EU-recht, door mr. dr. Ton van den Brink
  • Rechtstreekse werking, door mr. dr. Flora Goudappel
  • De interne markt (twee delen), door prof. mr. Sybe de Vries
  • Hoe past de nationale rechter het Europese recht toe?, door mr. drs. Judith Boeree 

Bekijk de webcolleges op MIJN SSR

Belangrijk: bovenstaande link verwijst direct naar de pagina waar alle EU-webcolleges opgesomd zijn. Om toegang te krijgen tot deze pagina moet u eerst inloggen. Hier geeft u een MIJN SSR-account voor nodig. Indien u dit nog niet heeft, neem dan contact op met de SSR servicedesk (e: ssrservicedesk@ssr.nl /t: 088-3613212). Voor toegang dient u wel werkzaam te zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.

De volgende colleges worden aangeboden:

•    Europees recht voor de rechtspraktijk (drie delen), door mr. drs. Marc Fierstra;

•    Voorrang van EU-recht, door mr. dr. Ton van den Brink;

•    Rechtstreekse werking, door mr. dr. Flora Goudappel;

•    De interne markt (twee delen), door prof. mr. Sybe de Vries;

•    Hoe past de nationale rechter het Europese recht toe?, door mr. drs. Judith Boeree

Bekijk de webcolleges op MIJN SSR

Belangrijk: bovenstaande link verwijst direct naar de pagina waar alle EU-webcolleges opgesomd zijn. Om toegang te krijgen tot MIJN SSR hebt u een account nodig. Indien u dit nog niet heeft, neem dan contact op met de SSR servicedesk (e: ssrservicedesk@ssr.nl /t: 088-3613212). Voor toegang dient u wel werkzaam te zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.

 

Nieuwsoverzicht