Europese uitwisselingsprogramma’s voor rechters en officieren van justitie

SSR stimuleert kennisuitwisseling tussen Nederlandse magistraten en hun Europese collega’s. In samenwerking met het EJTN en met de ERA, biedt SSR kosteloos uitwisselingsprogramma’s aan voor Nederlandse rechters en officieren van justitie.

Internationale ervaring opdoen en uitwisselen is iets waar een rechter of officier niet vaak tijd voor vrijmaakt: de dagelijkse hectiek staat in de weg. Toch zijn contacten met Europese collega’s inspirerend en een verrijking voor de Nederlandse magistraat. SSR streeft er daarom naar de toegang tot scholingsactiviteiten in de verschillende Europese lidstaten te vergemakkelijken voor Nederlandse magistraten. Dankzij contacten met het European Judicial Training Network (EJTN) en de ERA – Academy of European Law kan SSR een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand curriculum aanbieden in andere EU landen. Onderstaand een overzicht van cursussen en seminars waar Nederlandse magistraten op korte termijn aan deel kunnen nemen:

EJTN – Direct application of the ECHR by domestic courts in cases brought before them (criminal matters), 29 & 30 juni in Boekarest, Roemenië

Internationale en Europese wetgeving hebben een toenemende invloed op de nationale wetgeving en de juridische praktijk. Rechters moeten het internationale en Europese recht kennen en toe kunnen passen, in het bijzonder met betrekking tot de mensenrechten. De nationale ervaring is cruciaal op dit gebied. Dit seminar heeft als doel om rechters en officieren van justitie uit verschillende lidstaten samen te brengen om hun ervaringen op het gebied van directe toepassing van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) in strafzaken te bespreken. Voor dit seminar is 1 plaats beschikbaar. Aanmelden kan tot 22 mei 2015.

EJTN – Consumer Law: Decree Law no. 24/2014 of 14 February (Transposing European Directive no. 2011/EU), 3 juli 2015 in Lissabon, Portugal

Dit seminar werpt een blik op de verschillende kwesties die spelen in het consumentenrecht. De nadruk ligt daarbij op de wetswijzigingen die nieuwe regels voor overeenkomsten op afstand en buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten hebben ingesteld. Voor dit seminar is 1 plaats beschikbaar. Aanmelden kan tot 3 juni 2015.

EJTN – iLaw Tort Law Seminar, 22 & 23 september 2015 in Scandicci, Italië

Een seminar dat inzicht biedt in onderwerpen die betrekking hebben op uiteenlopende aspecten van het internationale recht inzake de onrechtmatige daad (Brussel I en Rome II-verordeningen). Deskundige sprekers zullen het met u hebben over aspecten als bevoegdheid, toepassing van het recht, de EU-instrumenten, erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen. Om de theoretische benadering te combineren met een meer concrete benadering, worden er workshops georganiseerd en ‘best practices’ uitgewisseld. Voor dit seminar is een aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot 23 juni 2015.

EJTN -Language training on the vocabulary of Human Rights’ European Law, 5 t/m 9 oktober 2015 in Madrid, Spanje

Een vijfdaagse cursus ontwikkeld voor rechters en officieren van justitie. De cursus is gericht op de ontwikkeling van zowel de juridische en taalkundige vaardigheden van de deelnemers door het combineren van juridische informatie en taaloefeningen op een praktische en dynamische manier. De deelnemers worden ingedeeld in vier groepen, drie Engelse groepen en één Franse groep. Elke groep wordt getraind door een team bestaande uit een taalkundig expert en een jurist. De cursus combineert theoretische en praktische sessies van de vier elementaire taalvaardigheden: lezen, schrijven, spreken, luisteren. Dit alles binnen de juridische terminologie.
Voor dit seminar is een aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot 15 juni 2015.

Alternative dispute resolution in Administrative Law, 8 & 9 oktober 2015 in Bautzen, Duitsland

Een training over de mechanismen van alternatieve geschillenbeslechting op het gebied van Bestuursrecht. Deze training combineert de hoorcolleges met praktische workshops gericht op de voor- en nadelen van mediation, het in aanmerking komen van de gevallen voor een dergelijke procedure en het bestaande ADR-kader op EU-niveau. De sessies worden geleid door ‘praktijkmensen’ en academici op het gebied van ADR en bieden een forum voor de uitwisseling van kennis en best practices tussen rechters en officieren van justitie uit de hele EU. Voor dit seminar is een aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot 29 juni 2015.

iLaw Company Law, 12 & 13 oktober 2015 in Lissabon, Portugal

Dit seminar gaat in op diverse aspecten van het internationale vennootschapsrecht. Deskundigen bespreken diverse aspecten als bevoegdheid, het toepasselijke recht, de EU-instrumenten, erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen. Om de theoretische benadering te combineren met een meer concrete benadering, worden er workshops georganiseerd en ‘best practices’. Voor dit seminar is een aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot 18 augustus 2015.

Meer informatie en aanmelding EJTN uitwisselingsprogramma’s

Voor meer informatie over de genoemde EJTN uitwisselingsprogramma’s en/of om u aan te melden hiervoorkunt u contact opnemen met de afdeling SSR Internationaal via ssr.international@ssr.nl.

ERA – Summer course on EU Competition Law, 6 tot en met 10 juli in Trier, Duitsland

Het doel van deze summercourse is om een diepgaand inzicht in- en een uitgebreide update te geven van alle gebieden van het EU-mededingingsrecht door middel van een serie lezingen, case studies en workshops onder leiding van vooraanstaande deskundigen. De belangrijkste onderwerpen van de cursus zijn:

  • Kernbegrippen van het mededingingsbeleid en economie
  • Methoden voor het bepalen van de relevante markt
  • De regels voor de verticale en horizontale overeenkomsten
  • Het misbruik van een dominante marktpositie
  • Publieke en private handhaving van de mededingingsregels
  • Acties voor schadevergoeding op nationaal niveau
  • Regels EU-mededingingsrecht van toepassing op maatregelen staatssteun
  • Ondernemingen binnen de Publieke sector en de levering van diensten van algemeen economisch belang.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor rechters. Meer informatie over het programma en hoe u zich aan kunt melden, leest u op de site van de ERA (www.era.int).

Nieuwsoverzicht