Europees uitwisselingsprogramma voor rechters en officieren van justitie

Ook in 2016 biedt SSR in samenwerking met het European Judicial Training Network (EJTN) een uitwisselingsprogramma aan. Een unieke kans om internationale ervaring op te doen.

SSR stimuleert kennisuitwisseling tussen Nederlandse magistraten en hun Europese collega’s. In samenwerking met het EJTN, biedt SSR jaarlijks een uitwisselingsprogramma aan voor Nederlandse rechters, raadsheren en officieren van justitie. Het belangrijkste doel van deze ‘short term exchanges’ is om magistraten kennis te laten maken met het werk van hun collega’s in een ander EU-land (of kandidaat-lidstaat) en met een ander rechtssysteem. Op deze manier kan ook de eigen beroepspraktijk vanuit een ander perspectief worden bekeken. Het aantal plaatsen voor Nederlandse rechters, raadsheren en officieren van justitie is 50 in totaal.

Voorwaarden voor deelname

Om deel te kunnen nemen aan het Exchange Programme voor rechters en officieren van justitie moet aan twee voorwaarden voldaan zijn. Ten eerste dient u de Engelse taal (of de taal van het ontvangende land) te beheersen in woord en geschrift. Daarnaast dient uw rechtbank of parket u in de gelegenheid te stellen om twee weken naar het buitenland te gaan. Een lijst met functies, landen en het aantal beschikbare plaatsen vindt u onderaan dit bericht.

Financiën

De kosten voor deelname aan het Exchange Programme bedragen € 400,-. Voor dit bedrag kunt u twee weken stage lopen in het buitenland. Uw reiskosten worden vergoed tot een maximum van € 400,-. Daarnaast ontvangt u een dagvergoeding (per diem) waar u uw hotel, ontbijt, lunch, diner en lokale vervoerskosten van betaalt.

Inschrijfprocedure

U kunt zich aanmelden voor een stageplaats via het formulier op de website van het EJTN. U kiest hier voor ‘Short Term Exchanges’ (bij ‘Reference Code’ voert u niets in en klikt daarna op ‘Apply’. Vervolgens vult u alle velden in en klikt u onderaan op ‘Validate’. Uw inschrijving staat nu geregistreerd. De deadline om u in te schrijven is 30 november 2015. Inschrijvingen na deze datum worden niet meer in behandeling genomen.

Selectie

De selectie wordt door het EJTN in Brussel gedaan. U ontvangt uiterlijk half januari 2016 bericht of u geplaatst bent en waar. Indien u bent geselecteerd zal het opleidingsinstituut van het land waar u bent geplaatst contact met u opnemen over de datum van het Exchange Programme.

Overzicht deelnemende landen en het totaal aantal beschikbare plaatsen voor alle 28 landen.

Nieuwsoverzicht