Eerste lustrum Meillo lezing in teken van passie voor ‘Free Speech’

De vijfde Meillo lezing op 8 oktober a.s. in Amsterdam heeft als thema ‘Het Grote Gelijk: ik heb altijd gelijk’. De passie voor een belangrijk grondrecht, de vrijheid van meningsuiting, staat centraal tijdens het eerste lustrum van de SSR Meillo lezing. Een passie bekeken vanuit verschillende invalshoeken.

“Ik heb altijd gelijk”, “mijn mening is de juiste”, “ik heb het recht te zeggen wat ik vind’; het zijn zomaar een aantal overtuigingen die gekoppeld zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Miljoenen meningen vechten om voorrang op tv, radio en social media. Debatten zijn feller en fanatieker dan ooit. Vrijheid van meningsuiting is meer dan ooit aanleiding om te beledigen, te dreigen of zelfs te doden. Nog nooit was er zo weinig respect voor andere zienswijzen van anders denkenden. Deze passie voor een fundamenteel recht houdt Nederland des te meer in haar greep.

De vijfde Meillo lezing van SSR belooft opnieuw met het thema ‘Het Grote Gelijk’ een bijzondere middag te worden met nieuwe inzichten. Drie interessante sprekers delen ieder vanuit hun eigen achtergrond en blik hun passie voor het recht.

Rob Wijnberg, columnist, journalist en filosoof is er een van. Hij is als oprichter van het journalistieke platform De Correspondent de personificatie van de passie voor het vrije woord. Toch heeft hij ook twijfels. In een krachtig pleidooi gaat Wijnberg op zoek naar de grenzen van de passie voor vrijheid van meningsuiting. Een vrijheid die zowel grenzen vereist als grenzen verwerpt. En is de passie voor het recht om de mening vrij te uiten niet eerder passie voor een recht om te twijfelen? Wijnberg poogt antwoorden te vinden. De twee sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Aanmelden voor de SSR Meillo lezing is al mogelijk via events@ssr.nl.

Nieuwsoverzicht