Eerste exemplaar ‘De weg naar het moderne strafvonnis’ uitgereikt

Op dinsdag 7 juli werd eerste exemplaar van ‘De weg naar het moderne strafvonnis’ uitgereikt aan de auteurs Rob ter Haar (senior onderzoeker verbonden aan de Cassatiedesk OM) en Gerlof Meijer (senior rechter Rechtbank Overijssel).

Het boek – een gezamenlijke uitgave van SSR en Boom Juridische uitgevers – beschrijft het strafproces in alle stadia. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Mariska Duindam (Boom Juridische uitgevers). SSR vroeg de auteurs naar het ‘hoe en waarom’ van het boek.

“Hoe is het boek tot stand gekomen?

“De aanleiding om het boek te schrijven is gelegen in ‘Leerstukken Strafrecht’, een boek dat wij samen met Annemarie Seuters schreven. Dit boek werd door SSR gewaardeerd en de afgelopen jaren veelvuldig gebruikt als voorgeschreven literatuur bij strafrechtelijke cursussen. Toen de nieuwe initiële opleiding bij de SSR in voorbereiding was, wenste men bij de diverse leerlijnen een compleet boek waarop cursisten konden terugvallen bij het bestuderen van de theorie over de loop van het strafproces. Een tijdje geleden zijn we hierover het gesprek aangegaan met SSR en werd ons de gelegenheid gegund het boek te schrijven.”

“Waarin onderscheidt het boek zich?“

Het boek kent een zeer logische opbouw en beschrijft het gehele strafproces in alle stadia. Vanaf de aanhouding van een verdachte tot de totstandkoming van een vonnis in de strafzaak. En dan niet alleen het strafproces als zodanig, maar ook de regelingen voor bijzondere strafkamers, zoals de raadkamer rekesten, gevangenhoudingen en de verlengingsprocedure van een tbs maatregel. Zeer uitgebreid dus, maar helder en bondig geschreven.

“Voor wie is het boek bestemd?“

Het boek is bruikbaar voor iedere deelnemer aan het strafproces. Rechters, officieren van justitie, griffiers en advocaten. Zowel startend als ervaren. Het boek kent dan ook de nodige diepgang met een groot aantal verwijzingen naar arresten en andere relevante literatuur. Ook de rechtspsychologie en de rechterlijke attitude en professionaliteit worden niet vergeten. Kortom, het boek kent een brede doelgroep.”

‘De weg naar het moderne strafvonnis’ is te bestellen via de website van Boom Juridische Uitgevers.

 

Nieuwsoverzicht