De (jonge) magistratuur ‘binnenstebuiten’

Voorafgaand aan het laatste raio-congres met de titel ‘Binnenstebuiten’ (29 mei 2015 te Amersfoort) is door SSR in samenwerking met de congrescommissie een onderzoek over ‘publieksgerichtheid’ gedaan onder de bezoekers van het congres.

De 122 respondenten werken allen voor de ZM of het OM en hebben doorgaans niet meer dan vier jaar werkervaring in deze beroepsgroep. Ze werden ondervraagd over zaken als: het beroepsbeeld van zowel de strafrechter als de officier van justitie, de onderlinge waardering voor elkaar en het oordeel over de publieksgerichtheid van beide beroepsgroepen.

Het blijkt dat zij tamelijk tevreden zijn over de publieksgerichtheid van de gehele magistratuur. Strafrechters en officieren van justitie overtreffen daarbij zelfs de maatschappelijke verwachting volgens hen. Ontevreden waren de respondenten over de prestaties van de media die maar een mager zesje krijgen als rapportcijfer. Opmerkelijk daarbij is dat de OM-ers een significant lagere waardering voor de media hebben dan de ZM-ers. Over camera’s in de rechtszaal lijken de jonge magistraten voorzichtig positief.

Lees het volledige onderzoek

Nieuwsoverzicht