Zittingsvaardigheidsbewijs voor assistent-officieren ‘nieuwe stijl’

De eerste deelnemers aan de vernieuwde opleiding tot assistent-officier ontvingen onlangs hun zittingsvaardigheidsbewijs. In anderhalve maand tijd is de groep opgeleid. De opleiding én de ontwikkeling hiervan werden gekenmerkt door een hoog tempo en praktijkgerichtheid.

Om in bezit te komen van het zittingsvaardigheidsbewijs (ZVB) moest een ‘proeve van bekwaamheid’ afgelegd worden. Dit gebeurde door een PR-zaak te behandelen tijdens een geënsceneerde zitting met een  rechter, een advocaat, een verdachte en een slachtoffer. Uiteraard werden er onverwachte verweren gevoerd waarop gereageerd moest worden. Na afloop gaven de procespartijen vanuit hun professie als rechter of advocaat of hun rol als verdachte en slachtoffer feedback op het optreden van de assistent-officier. De beoordelaars (kwaliteits- of andere seniorofficieren) maakten mede op basis hiervan de beoordeling op. Acht van de negen assistent-officieren in opleiding slaagden. De laatste komt in aanmerking voor een herkansing. Algehele conclusie is dat de eerste periode van de nieuwe leergang intensief maar leerzaam is en dat dit heeft geresulteerd in assistent-officieren die goed voorbereid op hun eerste zitting kunnen optreden.

Tempo

De vraag naar een vernieuwde leergang voor assistent-officieren kwam  na het besluit van het College van Procureurs-generaal dat niemand – dus ook geen assistent-officieren – meer op zitting mag staan zonder zittingsvaardigheidsbewijs. “In maart werd SSR hiervoor benaderd, zegt Jantiene van Bavelgem, opleidingskundig adviseur bij SSR en coördinator van de nieuwe leergang. “Wij hebben daarop voorgesteld om het deel van de opleiding waar het ZVB gehaald kan worden grotendeels over te nemen van de OIO-opleiding (de nieuwe opleiding tot officier van justitie) en deze aan te passen waar nodig. Dat betekende feitelijk een intensieve (introductie)periode van zes tot acht weken. In juni gaf het PAG groen licht op dit voorstel en konden we aan de slag. In een tijdsbestek van twee maanden hebben we (OM en SSR) de vernieuwde leergang inhoudelijk en logistiek neergezet. Een recordtempo mag je wel zeggen.”

Praktijkgericht maatwerk

Net als bij de OIO-opleiding kent ook deze leergang nieuwe en vernieuwde elementen. De praktijk staat daarbij centraal. Van Bavelgem: “Uitgangspunt is dat het leren in de praktijk moet gebeuren en niet in een klaslokaal. Groepsbijeenkomsten kennen dan ook alleen nog een ondersteunend karakter. Daarnaast is er een grote diversiteit aan leeractiviteiten zoals: individuele- en groepsopdrachten met observaties, reflecties, simulaties en de proeve van bekwaamheid. En natuurlijk wordt er veel gewerkt met MIJN SSR, de digitale leeromgeving waardoor opdrachten tijd- en plaatsonafhankelijk gemaakt kunnen worden. Kortom, er is niet langer sprake van een vastomlijnd programma, maar er wordt maatwerk geleverd op basis van de uitwerkingen van opdrachten die deelnemers digitaal hebben aangeleverd in MIJN SSR .” Met het ZVB ‘op zak’ gaat de eerste lichting nu nog tot eind april 2015 nog zo’n tien thema’s ‘volgen‘. De volgende groepen assistent-officieren leggen op 7 november, 3 en 17 december hun ‘proeve van bekwaamheid’ af.

Opleiding voor begeleiders

In het kielzog van de genoemde opleidingen is ook een tweedaagse training ontwikkeld voor begeleiders van assistent-officieren en OIO’s. De training vindt plaats in november en december. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Anne Hootsen-Marica, opleidingskundig adviseur SSR (T:06-55270276 / E: A.Hootsen-Marica@ssr.nl)

 

Nieuwsoverzicht