Visitatiecommissie: investeer structureel in feedbackcultuur!

Gerechtsbesturen en management moeten structureel investeren in een feedbackcultuur en inzetten op essentiële kwaliteitsinstrumenten als intervisie. Dit zijn twee belangrijke slotaanbevelingen in het Rapport Visitatie gerechten 2014. De SSR themadag  Coaching en Intervisie op 13 november a.s. komt op een goed moment.

De commissie roemt de grote betrokkenheid van de medewerkers in de rechterlijke organisatie tijdens de reeks van ingrijpende organisatorische veranderingen. Echter, er blijkt ook een keerzijde. Aandacht voor vakinhoudelijk overleg, intervisie, feedback  en reflectie op eigen en andermans functioneren is verslapt.

Jan MoorsJan Moors, SSR lector Leiderschap leidt de middag. Moors: ‘Coaching en intervisie worden niet voor niets door de commissie aanbevolen. Het zijn wetenschappelijk bewezen en effectieve kwaliteitsinstrumenten in lerende organisaties en cultuur- en veranderingstrajecten. Zowel de Rechtspraak als het OM kunnen bij SSR terecht. We beschikken over een uitgebreid palet aan verschillende vormen van reflectie, intervisie en coaching en een interne  coach- en intervisiepool van professionele coaches en intervisoren’. Aan nieuwe vormen zoals e-coaching, groepsintervisie,  supervisie en teamcoaching wordt gewerkt. ‘Hiermee komt SSR tegemoet aan de aanbeveling die de visitatiecommissie heeft gedaan: meer reflecteren, meer intervisie en dus meer investeren in kwaliteit’ aldus Moors.

Misschien dat dit de aandacht voor de SSR Themamiddag Coaching en Intervisie verklaart. Het initiatief is met zoveel enthousiasme ontvangen dat het aantal deelnemers verhoogd werd en de inschrijving inmiddels gesloten is. Yvonne Burger, hoogleraar aan de VU Amsterdam neemt de deelnemers mee in de laatste coaching trends en zal haar visie geven op de ontwikkeling van coaching en intervisie binnen de RO. Henk Naves, president van de rechtbank Gelderland benadrukt de functie van intervisie als instrument van cultuurverandering. Daarnaast zijn er workshops over e-coaching, de Eigen Wijsheidskamer, Spiegelbijeenkomsten, talent-opstellingen en er kan voluit gediscussieerd worden over het inzetten van een interne of externe coach.

Op 12 januari 2015 start de opleiding ‘De Coachende Rechter’, gericht op het leren begeleiden van intervisiegroepen en de Eigen Wijsheidskamer. Rechters, raadsheren en anderen die een voortrekkersrol willen vervullen in het stimuleren van een cultuur waarin het geven en ontvangen van feedback vanzelfsprekend is, kunnen zich inschrijven. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Meer informatie over reflectie, coaching en intervisie? Kijk op www.ssr.nl of mail onze adviseur coaching & intervisie mr. Angela Morsink (a.morsink@ssr.nl)

Nieuwsoverzicht