Tablets: een uitdaging voor de gerechtsbesturen

KEI en de introductie van Het Nieuwe Werken zullen de gerechtsbesturen en de Rvdr uitdagen om tot de aanschaf van tablets voor haar medewerkers over te gaan. Inburgering van het gebruik van deze mobiele device wordt zo binnen gerechten slechts een kwestie van tijd.

tablets uitdaging gerechtsbesturenKennisdeling, kennisoverdracht en leren gebeuren steeds meer online en mobiel. Als gevolg hiervan wordt ook bij SSR hard gewerkt aan innovatieve leervormen die passen in deze digitale tijd: de digitale leeromgeving MIJN SSR met digitaal les- en cursusmateriaal. De toegang tot leeractiviteiten en de beschikbaarheid van up-to-date leerbronnen worden zo een stuk makkelijker.

Deze ontwikkelingen binnen de Rechtspraak staan niet op zichzelf. De Nederlander is namelijk online en niet een beetje ook. Volgens het jaarlijkse rapport Media Standaard Survey (TNS-NIPO) heeft inmiddels 92% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder toegang tot internet. Toegang tot internet via mobiel groeit spectaculair en de snelle stijging van tablets valt daarbij het meest in het oog.  Was het in 2011 nog een op de twaalf Nederlanders die een tablet gebruikte, in 2013 bleek al een op de drie Nederlanders dagelijks via een tablet online en dat zelfs meerdere keren per dag! Tablets zijn inmiddels razend populair. In het gebruik bijzonder handig om informatie op te zoeken, producten te kopen, bankzaken te regelen, nieuws te lezen, video’s te bekijken, mails te beantwoorden en voor social media. Op diverse locaties; thuis, onderweg en op het werk.

Ook in onderwijs heeft de tablet inmiddels een vaste plek gevonden en een toegevoegde waarde bewezen. Tablets schijnen wel degelijk een verschil te maken in les geven en leren. Als cursisten of studenten de beschikking krijgen over een tablet, gaan ze intensiever en gemotiveerder leren. De eenvoudige toegang tot leeractiviteiten en leerbronnen verandert hun leergedrag. Dit is een van de resultaten van een Amerikaans onderzoek naar mobiel leren, verschenen in The Journal (David Nagel 20/11/2013). Docenten en studenten blijken intensiever met elkaar te communiceren en docenten krijgen de mogelijkheid om creatievere manieren van kennisoverdracht in te zetten.

Mobiele devices worden dus ook bij SSR steeds belangrijker. De laatste raio groep die in 2012 van start ging, heeft als een pilotgroep de beschikking gekregen over tablets. De opzet van de nieuwe initiële opleiding is voor een groot deel digitaal. Tijdens de eerste startweek van de nieuwe rio’s bleek het gebruik van mobile devices bij deze nieuwe medewerkers van de Rechtspraak geen enkel probleem. Cursusmateriaal van SSR komt steeds meer online waardoor de productie van gedrukte readers op termijn overbodig zal zijn.

De ervaring leert dat de Rechtspraak volgt wat in Nederland gebeurt. Inzet van de tablet binnen de Rechtspraak lijkt daarom nu slechts een kwestie van tijd.

Rapportage 2012 Media Standaard Survey (MSS)
Mobile Study: Tablets Make a Difference in Teaching and Learning

 

Nieuwsoverzicht