“Summercourse ‘rechtspraak, taal en literatuur’ is eye-opener”

Dat zegt Marieke Koek, president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant over de SSR summercourse ‘rechtspraak, taal en literatuur’ die eind juni voor de vijfde maal plaatsvond.

Marieke KoekTijdens de cursus worden verbanden gelegd tussen literatuur, taal en rechtspreken. Het doel hiervan is dat rechters door middel van literatuur en film: met andere ogen kijken naar, afstand nemen van en reflecteren op hun eigen werk. Een “eye-opener” volgens Marieke Koek. “Toen ik tijdens de cursus rechters achtereenvolgens een favoriet deel uit een gedicht of verhaal hoorde voordragen realiseerde ik mij het belang van literatuur voor de rechtspraktijk van alledag. En voor de rechter, die in staat moet zijn zich in te leven in het verhaal van de rechtzoekende en in het verhaal achter de juridische presentatie. Want waar anders wordt dat verhaal beeldender tot ons gebracht dan door schrijvers en dichters? De keuze van een rechter voor een favoriete tekst gaf bovendien gelegenheid elkaars mening, interpretatie en overdenkingen te vernemen, en daarover met elkaar in gesprek te zijn. Het goede gesprek onder professionals, waar in deze tijd zo weinig gelegenheid voor is, ontstond daar als vanzelf”, aldus de president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Meer dan een ‘reguliere’ cursus

De summercourse vond wederom plaats bij de Roosevelt Academy in Middelburg. Burgemeester Harald Bergmann benadrukte tijdens zijn introductiespeech de prettige samenwerking tussen SSR en de gemeente Middelburg. Beide bieden de deelnemers meer dan een ‘reguliere’ cursus. Zo zijn tijdens de cursus ook bezoeken opgenomen aan het Zeeuws Museum, de Provincie Zeeland en ‘De Drukkery’; het cultureel ontmoetingspunt waar boeken, muziek, kunst, film en nieuwe media bijeen komen.

De summercourse ‘rechtspraak, taal en literatuur’ vindt in 2015 wederom plaats. De datum wordt op een later tijdstip bekend gemaakt via onze website. U kunt op voorhand uw interesse echter kenbaar maken door een mail te sturen aan: k.kaddouri@ssr.nl

Nieuwsoverzicht