Succesvolle OM pilot ‘Onderhandelen’ krijgt vervolg

Om officieren van justitie adequaat gereedschap te bieden tijdens onderhandelingen heeft SSR in samenwerking met HCG (Holland Consulting Group) onlangs een tweedaagse master ‘onderhandelen’ georganiseerd. Een succesvolle pilot die een vervolg krijgt.

Regelmatig staan officieren van justitie tegenover teams van gespecialiseerde advocaten en adviseurs om te onderhandelen over onder andere: schikkingen, transacties, ontnemingen en het al dan niet doorzetten of intrekken van appel of cassatie. Dit veelal in gevoelige en complexe ondermijningszaken. Om officieren te trainen legde het Functioneel Parket daarom bij SSR de vraag neer om een cursus met technieken op dit gebied te organiseren.

Doelgroep betrekken bij opzet cursus

“Wij hebben daarop contact opgenomen met mr. George van Houthem (HCG), expert en docent op het gebied van onderhandelen, om met ons over de cursusopzet en -inhoud te praten.”, zegt SSR cursumanager Carmen Verbeek. “We kwamen daarbij uit op een tweedaagse cursus ‘Onderhandelen’. Tijdens de eerste dag ligt de nadruk op het vergroten van de kennis en het aanscherpen van de onderhandelingsvaardigheden. De tweede dag staat in het teken van de dagelijkse praktijk van de officier van justitie. Na goedkeuring van de opzet door het PaG is er vervolgens een bijeenkomst met twee officieren van het FP en één van het LP en gepland om de docent van specifieke input te voorzien over de leerbehoefte en werksituatie van zijn doelgroep. Een manier om docenten meer te betrekken bij het op maat maken van een cursus.”, aldus de cursusmanager.

Oefenen met eigen praktijkvoorbeelden

Ook voor docent George van Houthem werkte de opzet van de pilot goed: “De pilot is met gedrevenheid en enthousiasme gevolgd. De praktijk geeft de noodzaak aan om vaardiger te worden in het onderhandelen en de deelnemers toonden zich daarom leergierig. Met de opgedane inzichten en aangescherpte vaardigheden konden ze dan ook snel de vertaalslag maken naar hun eigen werkzaamheden. Naast de besproken theorie is er ook veel geoefend met casussen en zijn er door de deelnemers diverse praktijksituaties besproken. Een quote van een van de deelnemers vatte de Master goed samen: “Ik vind het onderhandelaspect van mijn werk lastig, maar ik ben er nu wel beter in geworden en ga toekomstige onderhandelingen met meer vertrouwen tegemoet.” “Een groter compliment kan een docent natuurlijk niet krijgen”, aldus van Houthem.

Vervolg

De succesvolle pilot heeft geleid tot een extra uitvoering tijdens de FP-academy (waar SSR een deel van de opleidingen voor zich neemt). Daarnaast is de cursus opgenomen  in het reguliere SSR-aanbod. Een nieuwe uitvoering staat gepland in oktober. Meer informatie leest u hier.

Nieuwsoverzicht