SSR Zesdaagse 2015 zoekt de randen van de Rechtspraak

Met het bovenstaande in gedachten trekt de derde editie van de SSR-Zesdaagse in de herfst van volgend jaar door het land. De 2015-editie kent veel nieuwe elementen. Albert Klijn, motor achter de Zesdaagse, legt uit.

Albert Kleijn“Geografisch betekent het dat de tour ons langs de grenzen van ons (Rechtspraak)land voert met stops in Leeuwarden, Zwolle, Den Bosch, Maastricht, Breda, Haarlem en natuurlijk Utrecht. Inhoudelijk krijgt het evenement invulling door te focussen op de verwevenheid van professionaliteit (rechtspraak) met het instituut (Rechtspraak). Dat snijvlak is scherp en hellend en het vergt accuratesse en uithoudingsvermogen”, zegt Albert Klijn, die graag in sporttermen spreekt over dit op een wielerkoers geïnspireerde evenement dat in de periode september-november 2015 plaatsvindt.

Grand Depart in Leeuwarden *

De Zesdaagse start volgend jaar in Leeuwarden. Een van de nieuw toegevoegde plaatsen. Klijn verklaart: “ Al snel na het bekend maken van de tweede editie ontvingen wij een bericht uit Leeuwarden met daarin de vraag waarom we niet verder gingen dan Zwolle? Een terechte vraag. Bij de voorgaande edities hadden we gekozen voor plaatsen waar SSR zelf een cursuslocatie had. Na het bericht uit het Noorden stond het echter meteen vast dat we de volgende editie in Leeuwarden zouden starten en dat we meteen naar andere plaatsen zouden kijken. Daarbij de kanttekening dat we dan ook ondersteuning uit de gerechten nodig hebben. We moeten samen optrekken om de Zesdaagse tot een succes te maken”, aldus Klijn.

Nieuwe en vernieuwde thema’s

De onderwerpen van de voorgaande edities zijn onder de loep genomen. Sommigen kwamen goed uit de verf, andere minder. “Dat hoort er bij”, zegt Klijn. “Ik denk wel dat we na twee opstartjaren een formule gevonden hebben. We houden vast aan een (gangmakers)duo per sessie en nemen de onderwerpen die succesvol bleken en die we kunnen actualiseren, mee. ‘Op zoek naar de concerncode’, het klapstuk van vorig jaar (gepresenteerd door het de Gele Toga winnende duo  Reinier van Zutphen &  René Westra) is zo’n onderwerp. Maar ook kijken we naar nieuwe zaken. ’De lege sturing’, een cruciaal thema aangesneden in het rapport ‘Governance’, door Paul Frissen en ‘Professionele standaarden’, een onderwerp dat ons nog lang zal bezighouden, door Mirko Noordergraaf, zijn daar voorbeelden van. Nog niet alle thema’s zijn op dit moment uitgewerkt. Dit omdat de gerechten zelf ook een rol hebben in het programma. Begin maart 2015 verwachten we de definitieve programmering rond te hebben.”

Andere aanvangstijd

De tijden van de Zesdaagse zijn ook aangepast naar aanleiding van ontvangen reacties. Albert Klijn: “We begrepen dat een hele middag net iets te veel van het goede was voor de meeste deelnemers. Daarom zijn de tijden aangepast met 16:00 als startpunt en 19:00 uur als eindpunt. Gedurende zes middagen zullen de duo’s weer op volle kracht de deelnemers aan het werk zetten waarbij er tijdens de rit een moment voor ravitaillering is. Net als bij de voorgaande twee edities is er een afsluitende Zevende dag in Utrecht met een algemeen thema én de uitreiking van de Gele Toga 2015 aan het best presterende gangmakersduo.”

Aanmelden

Het definitieve programma van de Zesdaagse volgt begin 2015 en wordt onder andere via de SSR website en nieuwsbrief bekend gemaakt. U kunt uw interesse al wel kenbaar maken door een e-mail te sturen aan events@ssr.nl met als onderwerp ‘Zesdaagse 2015’. U ontvangt van ons dan bericht zodra er ingeschreven kan worden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Lees hier het verslag en de interviews van de Zesdaagse 2014 terug.

(*) NB 30/03: Om organisatorische redenen vindt de start niet in Leeuwarden maar in Haarlem plaats op woensdag 9 september. Leeuwarden wordt aangedaan op 24 september 2015

Nieuwsoverzicht