SSR voorzitter werkgroep Judicial Training Methodologies

SSR is gekozen als voorzitter van de nieuwe werkgroep ‘Judicial Training Methodologies’ tijdens de General Assembly van het European Judicial Training Network (EJTN) op 12 en 13 juni in Thessaloníki (Griekenland).

Groepsfoto Judicial Training Methodologies EJTNOm de kandidatuur kracht bij te zetten heeft SSR voorafgaand aan de stemming een animatie getoond. Daarin werd de visie op het opleiden van rechters en officieren van justitie in de (nabije) toekomst geschetst. De animatie en de daarin getoonde visie zijn met resultaat ontvangen, want met een ruime meerderheid van de stemmen zal SSR de komende twee jaar de werkgroep leiden. Deze bestaat uit twaalf opleidingsinstituten uit elf verschillende landen en de Academy for European Law (ERA). Samen gaan ze zich bezig houden met vernieuwende leerfilosofieën, opleidingsmethodes en -technieken.

‘Judgecraft’ en ‘prosecutor craft’

Als prominent lid van het European Judicial Training Network (EJTN) stuurt SSR al geruime tijd aan op aandacht voor het ambacht van rechters en officieren (‘judgecraft’ en ‘prosecutor craft’) binnen de Europese opleidingsactiviteiten. Hiervoor zijn nieuwe onderwijs- en trainingsmethoden nodig en een nieuwe kijk op het opleiden van rechters en officieren binnen de Europese context. “Met de verkiezing van SSR tot voorzitter van de nieuwe EJTN-werkgroep ‘Judicial Training Methodologies’ is duidelijk dat de opvattingen van SSR over nieuwe leerfilosofieën voor gerechtelijke opleiding gehoor vinden en dat deze breed worden onderschreven door de Europese opleidingsinstituten”, vertelt Nathalie Glime, die namens SSR lid was van de EJTN sub-werkgroep Train-the-trainers, een voorloper van deze nieuwe werkgroep.

Europese Commissie

Met de verschuiving van de opleidingsactiviteiten hoopt de nieuwe werkgroep ook de aandacht van de Europese Commissie te krijgen. Glime: “De EC heeft de ambitie gesteld om voor 2020 de helft van alle juridische professionals op te leiden in het Europees recht. De EU stelt daarvoor geld beschikbaar (zo’n 35% van de beschikbare subsidiegelden in het Justice Programme). Tot nu toe werd onder European Judicial Training vooral gedoeld op opleiding in het materiële EU-recht. Met de oprichting van deze werkgroep komt er nu hopelijk ook meer aandacht (en budget) voor de nieuwe onderwijs- en trainingsmethoden.”

Bekijk de SSR animatie ‘Ready for tomorrow. New views on judicial training’.

Nieuwsoverzicht