Sigrid Kaag: “Iedereen kan rol spelen bij de internationale rechtsstaat”

VN-diplomate Sigrid Kaag, speciale coördinator voor de verwijdering van chemische wapens in Syrië, komt graag naar Nederland voor de Meillo-lezing. “Ik hoop dat we samen zullen inzien dat we vooral iets moeten dóen voor een betere wereld. Want iedereen kan een rol spelen bij het bepalen van de waarde van de internationale rechtsstaat”, vertelt zij vanuit haar woonplaats Jeruzalem.

Sigrid KaagOndanks alle ellende die Midden-Oosten-expert Sigrid Kaag ziet en meemaakt, is en blijft zij ervan overtuigd dat miljoenen mensen in oorlogslanden hoop moeten kunnen hebben op vrede en veiligheid en een menswaardig bestaan in een eigen rechtsstaat. Dat is, wat haar betreft, geen ijdele hoop wanneer de hele wereld zich daar maar voor inzet. Niet alleen met woorden, maar vooral met daadkrachtig optreden. “Multilateralisme en diplomatie zijn, naast afweer en defensie, belangrijke middelen die vrede en veiligheid in een internationale rechtsstaat kunnen brengen. Maar bij geen van die middelen is van een solo-traject een oplossing te verwachten. Wel als we daarbij intensief samenwerken”, vertelt Sigrid Kaag.

Reflectie

De VN-diplomate vliegt speciaal voor de Meillo-bijeenkomst naar Nederland. Haar gedrevenheid om samen met anderen te reflecteren over mogelijkheden om het leven te verbeteren van miljoenen mensen die geen rechtsstaat kennen is groot. “Als je de problemen ziet in al die landen in oorlog en crisis en de gevolgen daarvan kun je niet anders dan de mensen die dit moeten meemaken centraal te stellen. Zij zijn mijn drijfveer om dit werk te doen en daarvoor ook zoveel mogelijk anderen te interesseren, in welke uithoek van de wereld dan ook. Normen en waarden zijn belangrijk. Instituties ook. Maar bij alles draait het om het effect dat er moet zijn voor al die mensen in de problemen. Dat gevoel wil ik graag delen met anderen. Ook tijdens de voordracht in Amsterdam. Naast de wereld waarin ik werk, van internationale organisaties en diplomatie, is het zo goed om met velen, experts en geïnteresseerden, te praten over de manieren waarop we daadwerkelijk succes kunnen boeken bij het tot stand brengen van een internationale rechtsorde. Samen nadenken, reflecteren en elkaar een spiegel voorhouden, zodat we de juiste keuzen maken is zoveel waard”, meent Sigrid Kaag.

Passie

Passie en gedrevenheid zijn kerneigenschappen van de inleiders die een Meillo-voordracht houden. Sigrid Kaag is zo iemand. Zelf noemt ze zich een ‘bescheiden voorvechter’ van de internationale rechtsorde. Iemand die af en toe ook twijfelt bij het nemen van beslissingen. “Maar twijfel is gezond en hoort erbij”, vindt zij. “Uiteindelijk geven mijn intuïtie en ratio meestal de doorslag. En terugkijkend blijkt het vaak het juiste oordeel te zijn geweest. Het gaat erom dat je ergens voor stáát en gelooft in wat je doet. Dat vertrouwen maakt dat ik ook niet bang ben om een mening te hebben en te verkondigen en om het werk te doen dat ik zo goed mogelijk doe. Ik hoop dat ik, vanuit mijn liefde voor het werk en het meehelpen aan het zoeken van oplossingen voor mensen die het moeilijk hebben, iedereen kan overtuigen hetzelfde te voelen en vooral te dóen”, aldus Sigrid Kaag.

Aanmelden Meillo-lezing

Het thema van de Meillo-lezing dit jaar is het Internationaal Recht. Behalve door Sigrid Kaag worden dit jaar ook voordrachten gehouden door Officier van Justitie Hester van Bruggen, leider van het team Internationale Misdrijven, en door Oud-minister van justitie Ernst Hirsch Ballinn hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg, hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Iedereen die geïnteresseerd is in recht en rechtspraak is op 9 oktober 2014 welkom van 15.00 – 19.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam. De toegang is gratis. Wilt u de lezing bijwonen? Mail dan uw naam en adres naar events@ssr.nl, onder vermelding van ‘Meillo-lezing’.

Nieuwsoverzicht