Reacties themamiddag Coaching en Intervisie

De themamiddag coaching en intervisie kende een brede belangstelling. SSR vroeg een aantal aanwezigen om hun reactie.

Kitty NooyKitty Nooy, plv. Hoofdofficier van Justitie, Algemeen Parket Den Haag

“Ik kom hier om te jatten, schrijf dat maar op. Dit hebben wij nog niet bij het OM. We hebben een blauwdruk nodig, ik ben hier om te kijken hoe het moet. Op het parket leeft de overtuiging dat intervisie en coaching voor ons ook belangrijk is. Ik heb denk ik recht van spreken; drie jaar geleden heb ik een coach-opleiding gevolgd bij de School van Coaching. Ik coach intern collega’s vanuit Den Haag. Er worden nu veel externe coaches ingehuurd, maar ik denk dat we dit zelf ook goed kunnen. Ik hoop dat we bij de parketten niet gaan zitten tunnelen maar dat er kruisbestuiving ontstaat met de gerechten. Dat zou heel leuk zijn.”

Ans Kamp, Teamvoorzitter Administratie, rechtbank Gelderland, Zutphen Ans Kamp

“Ik ben hier om oude bekenden te zien en om bij te praten met mensen die ik nog ken uit de landelijke coachpool. En voor de presentaties: het onderzoeksproject van Burger vond ik interessant, en het verhaal van Naves. Ik heb hem al vaker gehoord op onze rechtbank. Bij ons is er echt aandacht voor intervisie en coaching, dat is heel goed. Ik vond het ook leuk om te zien hoe Diny in het zonnetje werd gezet. Ik zit bij haar in de coachpool. Toen ik een paar jaar geleden collega’s met veel plezier zag coachen dacht: dat wil ik ook! Ik krijg niet alleen veel energie van de persoonlijke gesprekken, het is ook fijn om het in mijn functie toe te passen, om coachend leiding te geven aan mijn eigen team.”

Bernardine Mac-LeanBernardine Mac-Lean, kwaliteitsofficier van Justitie, Parket Midden-Nederland, Utrecht

“Het was een interessante middag, met goede sprekers. Wat me vooral aansprak in het verhaal van Yvonne Burger is dat je als coach een eigen stijl moet hebben. Dat je ‘liefdevol confronterend’ moet durven zijn, ook tegen meerderen, en je eigen patronen moet herkennen in gesprekken. Zelfkennis is niet voldoende, je moet als coach je eigen valkuilen en gevoeligheden kennen en herkennen. Ik coach een dag per week bij het OM, en ontvang collega’s uit het hele land. Heel leuk om te doen. Coaching en intervisie zijn bij de gerechten al gemeengoed geworden. Wij lopen achter, maar zijn wel goed op weg.”

 

Nieuwsoverzicht