Praktijkopleiders nieuwe Rio-opleiding op zoek naar informatie en uitleg

De nieuwe Rio-opleiding die begin januari van start is gegaan, vraagt een veranderde rol van iedereen die betrokken is bij opleiden. Met name de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid voor de rio (rechter of raadsheer in opleiding), de onderlinge samenwerking in leerwerkteams en het scheiden van opleiden en beoordelen, zorgen er voor dat het opleiden sterk verandert. De nieuwe leergang voor praktijkopleiders is daarom geen overbodige luxe.

Leergang praktijkopleiders

Alle praktijkopleiders die een rio van de eerste lichting opleiden, hebben de eerste twee modules inmiddels gevolgd. Momenteel beginnen ook de opleiders van de april-lichting aan de eerste training van de leergang die in totaal drie modules omvat. “De nieuwe manier van opleiden, coachen en beoordelen zorgt ervoor dat praktijkopleiders nog zoekende zijn naar een juiste invulling hiervan”, vertelt rechter Peter de Beer, docent voor de leergang. Dat onbekend soms onbemind kan maken, lijkt ook hier te gelden. “Tijdens de eerste bijeenkomst verschuift de discussie echter langzaam maar zeker van ‘Waarom deze veranderingen?’ naar ‘Hoe kunnen we hier een succes van maken?’”, aldus De Beer. Met name het maatwerk van de opleiding vraagt op organisatorisch vlak veel van de praktijkopleiders. Zo is het een uitdaging om de rio op het juiste moment aan een zaak te koppelen die goed past bij zijn leerbehoefte op dat moment.  

Studiegids en webcollege

Naast de leergang is ook de website Studiegids Rio-opleiding een belangrijke bron van informatie voor (onder andere) opleiders die meer wil weten over de nieuwe opleiding. In de studiegids staan de verschillende fases van de opleiding beschreven en wordt uitgelegd hoe de intake, de beoordeling en de stagestructuur er uit zien. Speciaal voor praktijkopleiders zijn er verschillende handreikingen te downloaden die per sector suggesties geven voor de invulling van de voor- en hoofdfase. Wie meer visueel ingesteld is, vindt in de online studiegids bovendien een webcollege over de Rio-opleiding.

Wilt u meer weten over het aanbod voor praktijkopleiders? Kijk dan op de pagina voor praktijkopleiders op onze website.

Nieuwsoverzicht