OIO’s beginnen hun opleiding “daar waar het gebeurt”

Op 1 april ging de nieuwe opleiding tot officier van justitie van start. Acht OIO’s (officieren in opleiding) namen daarvoor niet plaats in een cursuszaal bij SSR of bij het Parket Generaal maar in een bouwkeet in Bos en Lommer, Amsterdam waar de stichting Connect een tijdelijk onderkomen heeft.

“Het besef dat je als officier van justitie direct in verbinding staat met de maatschappij wilden we meteen benadrukken toen we – OM en SSR – de start van de nieuwe opleiding tot officier bespraken”, zegt Diederik Greive (CvB SSR en hoofdofficier van Justitie). Herman Bolhaar (voorzitter College van procureurs-generaal) was in zijn tijd als hoofdofficier in Amsterdam al onder de indruk geraakt van de maatschappelijke energie die uitgaat van Connect. Zelfs als voorzitter van het college komt hij nog af en toe nog langs bij Connect. Het idee ontstond dan ook al snel om hier – daar waar het gebeurt – de opleiding te starten.”, zegt Greive.

Beide benen op de grond

Medewerkers van SSR en het OM zijn een aantal malen op bezoek geweest bij Connect waarbij gepraat werd met onder andere Said Bensellam (initiatiefnemer van de stichting) en over het werk dat hij en zijn mensen verrichten. “Er gebeuren hier vreselijk veel goede dingen”, zegt Greive. “Naast veel sociaal werk voor de wijk, begeleiden de medewerkers van Connect jongeren met strafrechtelijk verleden en zetten ze hen weer op het juiste spoor. Het verleden blijft daarbij het verleden. Ze kijken vooruit. Daarbij blijven ze niet op hun plek zitten maar ze gaan actief de wijk in. Je komt tijdens zo’n gesprek ook automatisch bij de rol van het OM uit. Hoe wordt er naar het OM gekeken? En hoe ga je als OM met straf en/of het zoeken naar een andere oplossing om? Dat zet je meteen met beide benen op de grond en je meteen weet waar je het voor doet. Dat besef wilden we graag meegeven aan de nieuwe lichting”, aldus de hoofdofficier. 

Verademing

Na een introductie door Bolhaar en Greive werd er in de middag gepraat over het werk van de stichting waarbij ook ex-delinquenten hun verhaal deden en het werk van Connect bespraken. De dag werd afgesloten met een ronde door de wijk. “Ik ben erg blij met het verloop van deze eerste dag” zegt Corjan Kroon. Eigenlijk had een standaardprogramma met veel ‘mooie kletspraatjes’ verwacht. Maar nu staan we letterlijk midden in de samenleving in een wijk waar je waarschijnlijk privé niet snel zou komen. Je beseft dan meteen wat je positie is/wordt. Voor Sophie van den Besselaar was de dag een bevestiging van de juiste keuze van haar overstap: “Ik kom uit de advocatuur en na een tijdje begon deze wereld – en dan met name het feit dat het uiteindelijk allemaal om geld gaat – me tegen te staan. We hebben het nu eenmaal over ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Dat voelt voor mij beter aan de OM-zijde.”

Introductieperiode

De introductieperiode van de OIO’s duurt twee maanden en is voornamelijk gericht op het halen van het zittingsvaardigheidbewijs (ZVB). Daarna begint de eerste van de vier ‘leerwerkomgevingen’ (LWO’s) met een parketstage. Tijdens deze stage wordt ervaring opgedaan met o.a. het maken van tenlasteleggingen, beslag, ontnemen, dwangmiddelen, het doen van politierechterzittingen en OM-afdoeningszittingen ten aanzien van enkelvoudige zaken. De tweede stage is de ZSM-stage. Hier staat het afdoen van ZSM-zaken (in de volle breedte) centraal. Ten slotte vindt de eerste rechtbankstage plaats. Meer informatie over de OIO-opleiding volgt op korte termijn op onze website.

Stichting Connect

Connect is ontstaan in de wijk Bos en Lommer en heeft inmiddels twee vestigingen in Amsterdam. De stichting zet zich, met hulp van de wijkbewoners, in voor de leefbaarheid en de veiligheid van de wijk. Meer informatie over Connect leest u op hun website.

Nieuwsoverzicht