Officier van justitie Hester van Bruggen: “Vervolging blijft missiewerk”

‘Nederland is een voorbeeld voor veel landen bij de vervolging van oorlogsmisdrijven, genocide en foltering. We boeken succes. We maken meters. Maar het blijft missiewerk om dit onder de aandacht te brengen.’ Dit zegt Hester van Bruggen, senior officier van justitie bij het Landelijk Parket en leider van het team Internationale Misdrijven aan de vooravond van de Meillo-lezing.

Hester van Bruggen is één van de drie personen die op 9 oktober in Amsterdam een Meillo-voordracht zullen houden. Dit jaar staan die voordrachten in het teken van internationaal recht, een onderwerp dat Van Bruggen zelf ‘haar grote liefde’ noemt en waarover ze niet uitgesproken raakt.

Eva Meillo

De Meillo-lezing wordt jaarlijks door SSR georganiseerd ter nagedachtenis aan de in 2008 op jonge leeftijd overleden officier van justitie Eva Meillo. Hester van Bruggen kende Meillo goed. Ze volgden samen de Raio-opleiding en deelden een kamer in Assen bij de sector Civiel Recht. ‘Allebei wisten we dat dat rechtsgebied niet onze grote passie had. Die lag voor Eva – en ligt voor mij nog steeds – bij het strafrecht. Dáár ging ons hart naar uit en de keuze voor het Openbaar Ministerie was voor ons alle twee niet meer dan logisch en overtuigend’, vertelt zij. Met voor haar, als apotheose, het werken bij het Landelijk Parket bij de bestrijding van internationale misdrijven. ‘Dát werk heeft zoveel mooie kanten, ondanks de gruwelijkheden en tragedies die qua omvang zo groot en wreed zijn. Het was jarenlang een onontgonnen gebied. De wereld is decennia lang, veel te lang, vleugellam geweest bij de aanpak hiervan. Het was, ook voor mij, onacceptabel dat de meest verschrikkelijke oorlogsmisdadigers niet vervolgd en bestraft werden. Nu dat wel gebeurt en Nederland daarin ook een voortrekkersrol vervult, wil ik alles en iedereen duidelijk de boodschap geven dat we daarin vooral moeten doorgaan en doorpakken’, aldus de officier van justitie.

Onbekendheid werkgebied OM

De Meillo-lezing is voor Hester van Bruggen bij het brengen van die boodschap een uitgelezen platform. ‘Ik vind dat ons werk goed bekend moet zijn. Het is toch een onderwerp waar veel mensen niets vanaf weten. Sommigen, die wel de klok hebben horen luiden, vragen zich af waarom Nederland Afrikanen vervolgt die Afrikanen hebben vermoord, zoals in het Rwanda-tribunaal. Dergelijke “ver van mijn bed”-gevoelens, veelal voortkomend uit onwetendheid, wil en zal ik blijven bestrijden. Het gaat hier om immens leed dat mensen hebben doorgemaakt of nog meemaken. Dat het werken aan de vervolging en berechting van oorlogsmisdrijven niet altijd makkelijk is, en ook soms mislukt, mag ons nooit tegenhouden’, benadrukt Van Bruggen.

Passie en gedrevenheid

Mensen die dit werk doen hebben allemaal dezelfde passie en gedrevenheid. ‘Anders is het misschien ook niet op te brengen’, meent Van Bruggen. ‘Want moeilijk is het soms wel. Het gaat om zaken waarvan soms zelfs niet bekend is of wij er wel jurisdictie in hebben. Zaken waarin grote dilemma’s kunnen spelen, bijvoorbeeld of zwaar getraumatiseerde slachtoffers wel als getuigen moeten worden gehoord. Meer dan eens moeten we handelen op het scherpst van de snede en is er een groot risico dat een zaak mislukt. Dat mag en zal ons echter nooit tegenhouden om te strijden tegen dit soort onrecht. Juist politie en justitie kunnen hier het verschil maken. De durf en moed die dat soms vergt van ons allemaal, als mens, als team en als organisatie, zullen we blijven opbrengen – in het belang van al die slachtoffers en van een rechtvaardiger wereld’, betoogt Hester van Bruggen met vuur en vlam.
Naast Hester van Bruggen worden op 9 oktober ook voordrachten gehouden door hoogleraar Ernst Hirsch Ballin en de diplomate Sigrid Kaag.

Aanmelden Meillo-lezing

Het thema van de Meillo-lezing dit jaar is het Internationaal Recht. Behalve door Hester van Bruggen worden dit jaar ook voordrachten gehouden door Oud-minister van justitie Ernst Hirsch Ballinn, hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg, hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, en door diplomate Sigrid Kaag, ‘special coördinator’ bij de VN voor de verwijdering en vernietiging van chemische wapens in Syrië. Iedereen die geïnteresseerd is in recht en rechtspraak is op 9 oktober 2014 welkom van 15.00 – 19.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam. De toegang is gratis. Wilt u de lezing bijwonen? Mail dan uw naam en adres naar events@ssr.nl, onder vermelding van ‘Meillo-lezing’.

Nieuwsoverzicht