Nieuwe Rio-opleiding van start!

Met de aftrap van de Startweek is de nieuwe Rio-opleiding een feit geworden. Een intensief en breed uitgezet traject van ontwerpen en implementeren resulteerde na meer dan drie jaar maandagmorgen 6 januari in een eerste groep van elf enthousiaste rechters in opleiding (rio’s) die de uitdaging aan gaat. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar modern en innovatief opleiden en naar de waarborging van kwalitatieve rechtspraak in de toekomst.

De realisatie van de nieuwe opleiding tot rechter en raadsheer is een gezamenlijke inspanning van de gerechten, SSR en de Raad voor de rechtspraak. Meer verantwoordelijkheid voor de rio, aansluiting bij meegebrachte ervaring, scheiding van opleiden en beoordelen en meer focus op maatschappelijke betrokkenheid zijn belangrijke en innovatieve aspecten van de Rio-opleiding. In het ‘Rio-portaal’ kan de rio bovendien 24/7 zijn opleidingsinformatie inzien en feedback en resultaten uitwisselen met opleiders en andere betrokkenen.  


   Rio’s en kernopleiders bij SSR aan de Uniceflaan in Utrecht tijdens de Startweek

Een belangrijk verschil met de huidige raio-opleiding – die na 57 jaar gefaseerd wordt afgebouwd – is dat de Rio-opleiding enkel tot rechter en raadsheer opleidt. De initiële opleiding tot officier van justitie is in een aparte opleiding ondergebracht die per 1 april van start gaat.

Tijdens de intensieve Startweek die in Utrecht plaats vindt, maken de rio’s kennis met elkaar, met de kernopleiders en met de rechterlijke organisatie. De Startweek maakt onderdeel uit van de drie maanden durende Voorfase. In die periode ontdekken en verkennen de rio’s het vak van rechter of raadsheer en hun eigen route  naar de eindtermen. “Zo weet elke rio wat hem of haar te doen staat tijdens de hoofdfase van de opleiding”, vertelt Rosa Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van SSR. “De gerechten en SSR geven de rio de gelegenheid de eigen talenten aan te vullen met de benodigde kennis en vaardigheden voor het rechterschap. De rio is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar eigen opleiding”.

Op het behaalde resultaat mogen de gerechten, SSR en de Raad nu al trots zijn. Dat neemt niet weg dat het jaar 2014 nog in het teken zal staan van verdere implementatie van de opleiding. En dat zal nog de nodige inspanningen vragen van alle partijen.

Na deze januari-groep starten er ook in april, in juli (indien voldoende kandidaten) en in oktober nieuwe lichtingen rio’s. Meer informatie over de opleiding vindt u in de Studiegids Rio-opleiding.

Nieuwsoverzicht