Nederlands team bereikt finale Themiscompetitie

De Nederlandse delegatie die afgelopen week deel nam aan de Themiscompetitie in Glasgow heeft de finale bereikt die begin november in Krakau gehouden wordt.

Het Nederlandse team, bestaande uit de RAIO’s Martijn Zwiers en Angela Klaver en de zojuist gestarte OIO (officier van justitie in opleiding)  Disa Jironet-Loewe, streed met negen andere Europese teams om een finaleplaats. Het centrale thema  van de halve finale was ‘Internationale samenwerking in strafzaken’. Het Nederlandse team, met als coach SSR lector OM Leon Plas, had binnen dit thema ‘Het Europese Openbaar Ministerie’ als onderwerp gekozen. Gedurende drie dagen werden presentaties en debatten gehouden. Het niveau was hoog en de deelnemers waren aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk besloot de jury dat Roemenië en Nederland door mochten naar de finale.

Mixed Team”

Het team was uiteraard  opgelucht en blij. Martijn Zwiers: “Ik ben erg tevreden met de finaleplaats! De andere teams hadden originele en goede presentaties, dus het was spannend tot het moment dat de jury uitsluitsel gaf. Los van de uitslag was het sowieso erg leuk om bij zo’n Europese bijeenkomst te zijn en allerlei verrassende dingen over andere systemen te horen. Zo zijn we in de Glasgowse Sherriff’s Court gastvrij ontvangen door de lokale sheriffs en geïntroduceerd in het Schotse systeem, wat een verrassende mix blijkt van ons eigen, continentale system en het Engelse common law stelsel met juryrechtspraak. We mogen ons nu verheugen op de finale in Krakau die begin november gehouden wordt. Het centrale thema van de finale is overigens tot het begin ervan onbekend, dus is het afwachten of we daar goed mee uit de voeten kunnen. Gelukkig hebben we een mooi ‘mixed team’, dus ik hoop dat we met de meeste onderwerpen wel een goede bijdrage kunnen leveren!”

Themiscompetitie

De Themiscompetitie wordt elk jaar georganiseerd door het European Judicial Training Network (EJTN), een samenwerkingsverband van alle Europese opleidingsinstituten voor rechters en officieren van justitie. Meer informatie over de Themiscompetitie leest u op de EJTN-website.

Nieuwsoverzicht