KEI en SSR starten nieuwe leergang

“Operationeel leidinggevenden en coördinatoren zijn belangrijke pilaren binnen de Rechtspraak. De eisen die aan hen gesteld worden, nemen toe met de implementatie van KEI. Deze nieuwe leergang moet hen daarbij ondersteunen”, zegt Inge van Calker, cursusmanager bij SSR.

Operationeel leidinggevenden en coördinatoren moeten blijvend hoogwaardige kwaliteit leveren om de rechters en raadsheren en andere juridische professionals optimaal te ondersteunen. En die
verwachtingen van rechters en raadsheren zijn aanhoudend hoog. Sterker nog: met de invoering van KEI nemen die zelfs toe. Meer dan ooit krijgen aspecten als ‘eigen verantwoording nemen’, ‘persoonlijk effectiviteit’, ‘feedback geven en ontvangen’, ‘cultuur’, ‘omgaan met veranderingen’
nieuwe dimensies. Ook kennis van harde onderwerpen als ‘Finance’ en ’HRM’ worden onontbeerlijk.

De investering in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van operationeel leidinggevenden en coördinatoren is daarom een logische stap. Het resultaat is een bijzonder programma, dat ontwikkeld is in samenspraak met KEI Organisatie en Ontwikkeling. Deze nieuwe Leergang is qua opzet en inhoud specifiek afgestemd op de behoeften van en de eisen gesteld aan haar operationele medewerkers en op de invoering van KEI in het bijzonder. Deelnemers maken hiermee een duidelijke professionaliseringsslag op het gebied van vakmanschap, klantgerichtheid, organisatiesensitiviteit, bedrijfsvoering en persoonlijk effectiviteit. KEI gerelateerde thema’s als leiding geven bij veranderingen, samenwerkingsgerichtheid en eigenaarschap komen ruimschoots aan bod.

Praktijk als uitgangspunt

De dagelijkse praktijk is het uitgangspunt van de Leergang. Werkervaringen worden direct gekoppeld aan de inhoud van het programma en vice versa. Per blok krijgen deelnemers diverse werk gerelateerde opdrachten te vervullen. Door de interactieve vorm doet de groep als geheel nieuwe kennis op, die vervolgens op de werkplek wordt uitgewerkt en later weer wordt besproken tussen de deelnemers onderling. Ook de persoonlijke leerdoelen zijn voor elke deelnemer een actieve uitdaging. De groep bestaat uit maximaal twaalf personen, voor zover mogelijk uit medewerkers uit verschillende gerechten. Zo wordt netwerken een bijkomend voordeel.

Een verkennersgroep is onlangs bij SSR van start is gegaan. Er staan voorlopig 6 tot 8 uitvoeringen gepland. Van Calker: “De investering in deze leergang is niet gering. De kosten worden vanuit KEI gedragen. Daarom is deelname aan de leergang niet vrijblijvend. Na aanmelding is dan ook het volgen van de gehele leergang verplicht”.

Reacties tot nu

De uitvoering van Blok 1 verliep zeer voorspoedig. Het enthousiasme was groot. “Dat is af te leiden uit de verschillende spontane reacties van de deelnemers waardoor we een goed gevoel hebben over de vliegende start”, aldus Inge van Calker. “Ik noem er een paar: ‘Een feest van herkenning’, ‘een inspirerend begin’, ‘mijn persoonlijke doelen heb ik helder voor ogen’ en ‘deze leergang is hetgeen wij operationeel leidinggevenden goed kunnen gebruiken in de pre-KEI fase’. 

Belangstellenden kunnen informatie vragen bij HR, leidinggevenden of opleidingscoördinatoren van hun gerecht of meer lezen via onderstaande link. Aanmelding gaat via ssrservicedesk@ssr.nl

Lees meer over de leergang voor operationeel leidinggevenden en coördinatoren

Nieuwsoverzicht