Hogesnelheidstraject SSR: jonge juristen handelen in hoog tempo dossiers af

Noem het hogesnelheidstraject. Of een kweekvijver van jong talent. Feit is dat dagelijks veertig jonge afgestudeerde juristen naar het Openbaar Ministerie in Utrecht reizen om snel en bekwaam grote aantallen zaken te beoordelen. SSR verzorgde hun opleidingstraject.

Door de vele veranderingen binnen het Openbaar Ministerie – regionalisering, Virtueel parket en ZSM –  is er bij behoefte aan extra capaciteit bij het CVOM in het afhandelen van zaken. Daarom zijn deze zomer veertig afgestudeerde juristen voor een jaar ingehuurd, gefinancierd met een door het ministerie beschikbaar gesteld budget. De ‘jonge honden’ zijn echter niet kriskras van de juridische faculteiten geplukt, vertelt mr. Judith Groenendijk, HR manager bij het Virtueel parket waar de groep is ondergebracht. “Ze zijn op het profiel van breed inzetbare beoordelaar geselecteerd. Ze moeten dus wel wat kunnen.” “Het is een gemotiveerde, slimme groep die het heel snel oppikt” vult mr. Janneke Looijen, teamleider van het Virtueel parket aan. “Allemaal net afgestudeerd en allemaal talentvol. We hebben deze veertig dan ook uit een paar honderd geselecteerd.”

Eigen vleugel

De groep is in juni en juli op drie locaties in Utrecht in hoog tempo bijgeschoold over zaken als tenlasteleggingstechnieken en wegenverkeersregelgeving. Het juridisch-inhoudelijke deel van het traject is door SSR opgezet: eendaagse bijeenkomsten met docenten uit de praktijk, toegespitst op de doelgroep. In september hebben deelnemers die de oorspronkelijke dagen hadden gemist, deze alsnog gevolgd in een ‘veegklasje’. “We werden een beetje overvallen door veertig juristen want het is heel snel neergezet”, legt Looijen uit. ”Ik loop al een tijd rond bij het OM, maar zo’n grootschalig project heb ik nog niet eerder meegemaakt. SSR heeft een mooie opleiding opgezet, en wij hebben een hele vleugel voor de groep ingeruimd bij de CVOM.”

Vanuit alle windstreken reizen tientallen juristen nu dagelijks naar Utrecht, om in hun eigen vleugel aan de slag te gaan. Daar werken ze, begeleid door CVOM-mentoren, in twee groepen aan stapels dossiers over verkeerszaken (van CVOM) en commune misdrijven (van andere parketten). Dat gaat voortvarend. De productie overtreft zelfs de verwachtingen van de teamchef. “We dachten dat we dit jaar 30.000 dossiers moesten redden, maar in september zaten we al op 45.000 afgehandelde strafzaken. Dat is echt veel.”

Kweekvijver

De landelijke voorraad betreft vooral lichte verkeersovertredingen. De stapel lichte misdrijven is minder hoog. “De voorraad is leidend, die moet gewoon op”, verklaart Groenendijk. Om het werk  afwisselend te houden, zijn de twee groepen een keer gedraaid. Het opleidingstraject is tegelijkertijd een kweekvijver. “Het is een mooie dubbelslag: we leiden talentvolle juristen op en we werken de voorraden weg”, zegt Looijen. “En het is natuurlijk een prachtige kans om ervaring op te doen als je net afgestudeerd bent.”

Na de eerste beoordeling in voorjaar 2015 wordt gekeken of de grootste talenten een baan kan worden aangeboden binnen het OM. “Of een verlenging van een jaar”, zegt de HR-manager. “We hebben het over ‘generatie Y’, een ambitieuze groep juristen. Ze kijken ook verder, dat is logisch. Daarom willen we ze na de beoordeling voldoende kansen blijven bieden, met mooie sprekers en het schrijven van een eigen requisitoir. Nu moeten ze vooral vlieguren maken en veel zaken beoordelen. Dat is een vak!”

Nieuwsoverzicht