Hoeders van internationaal recht houden Meillo-lezing 2014

SSR organiseert op 9 oktober 2014, voor de vierde keer op rij, de Meillo-lezing. Dit jaar staat de lezing in het teken van internationaal recht. Drie gepassioneerde sprekers vertellen wat hen drijft in hun strijd voor een rechtvaardige wereld. Ook wordt op deze dag voor de tweede keer de Mr. Eva Meillo prijs uitgereikt door de Meillo stichting.

De democratische rechtsstaat wordt op verschillende manieren bedreigd. Niet alleen oorlog en vervolging zorgen voor ontwrichting van samenlevingen, maar ook grensoverschrijdende criminaliteit zoals mensenhandel, cybercrime en misbruik van gunstige EU-regelingen. SSR zocht dit jaar inspiratie bij bevlogen bewakers van de rechtsstaat, die zich ieder op hun eigen manier inzetten voor de internationale rechtsorde en heeft de volgende drie sprekers bereid gevonden hun passie te delen:

Sigrid Kaag

Door UN Secretaris Generaal Ban Ki-moon in oktober 2013 benoemd tot ‘Special Coördinator’ voor de verwijdering en vernietiging van chemische wapens in Syrië. Deze Nederlandse diplomate bekleedt de positie van Under-Secretary General en heeft een schat aan ervaring in internationale organisaties en diplomatieke dienst. Zij kent het Midden-Oosten als geen ander onder andere door haar werk als regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Unicef in Amman (Jordanië). Ook was zij werkzaam als Senior Programma Manager bij UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) voor Palestijnse vluchtelingen. Sigrid Kaag studeerde aan de Universiteiten van Oxford en Exeter.

Hester van Bruggen

Senior Officier van Justitie bij het Landelijk Parket, leider van het team Internationale Misdrijven en studiegenoot van Eva Meillo tijdens de raio-opleiding. Een waar ‘mensenrechtenmens’ volgens de eregalerij van Amnesty Internationaal. Van Bruggen is docente Internationaal strafrecht vanuit Nederlands Perspectief en werd bekend door de hoger beroepszaak tegen de Rwandese Joseph Mpambara die in 1998 in Nederland asiel aanvroeg. “Het is moeilijk om zaken aan te spannen tegen buitenlandse oorlogsmisdadigers die in Nederland verblijven. Er wonen hier meer dan 350 mensen die van oorlogsmisdaden verdacht worden, maar beperkte wetgeving en de Wet Internationale Misdrijven (juni 2003) zijn grote obstakels. Toch worden nergens zoveel zaken afgehandeld als in Nederland!”, aldus Hester.

Ernst Hirsch Ballin

Zoon van een Duits-Joodse rechtsgeleerde en bekend Nederlands politicus. Hirsch Balin was Minister van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Verschillende perioden werkzaam als hoogleraar onder andere aan de Katholieke Universiteit Brabant. Nu hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht aan de Tilburg University en hoogleraar Rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam. Recent benoemd tot lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), een belangrijk adviesorgaan van de regering. Hij kreeg dit jaar de NJV-prijs (Nederlandse Juristen Vereniging) voor zijn deskundigheid, vernieuwende inzichten, inzet en maatschappelijke betrokkenheid bij het versterken van de rechtsstaat en internationale rechtsvorming.

Dagvoorzitter is journaliste/presentatrice Hanneke Groenteman.

Meillo prijs

De Meillo-lezing, bestaande uit drie korte voordrachten, is door SSR in het leven geroepen als aanvulling op de jaarlijkse prijsuitreiking van de Mr Eva Meillo stichting, die is opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 verongelukte Officier van Justitie Eva Meillo. De prijs gaat naar mensen die de rechtspraktijk inzichtelijk maken of medewerkers uit de rechterlijke organisatie die blijk geven van hun betrokkenheid bij de samenleving. De prijs bestaat uit een penning en vijfduizend euro.

Vorig jaar werd de Amsterdamse kinderrechter Monique Heyning beloond voor de combizitting voor probleemjongeren. Al hun juridische kwesties (van spijbelen tot stelen en kinderbeschermingsmaatregelen) worden in Amsterdam op één zitting behandeld, met alle betrokken instanties erbij, zodat een samenhangend plan van aanpak ontstaat.

De genomineerden voor dit jaar zijn Misja Pekel voor de documentaire ‘Officier van Justitie’ en Jelle van der Meer en Hella Rottenberg voor het boek ‘Opwaaiende toga’s’.

Aanmelden Meillo-lezing

Iedereen die geïnteresseerd is in recht en rechtspraak is op 9 oktober 2014 welkom van 15.00 – 19.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam. De toegang is gratis maar het aantal plaatsen is beperkt, dus snel aanmelden is van belang. Mail uw naam en adres naar events@ssr.nl, onder vermelding van ‘Meillo-lezing’.

Nieuwsoverzicht