Hirsch Ballin: “We moeten doorlopend op onze hoede zijn”

“De Meillo-lezing is bij uitstek een geschikt forum voor inleiders en deelnemers om sámen inzicht te krijgen welke factoren de internationale maar ook onze nationale rechtsstaat bedreigen. We zullen de risico’s moeten onderkennen voor de rechtsorde en mensenrechten”, aldus Ernst Hirsch Ballin.

Ernst Hirsch BallinDe oud-minister van justitie, nu hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg, hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, wordt alom geprezen voor ‘zijn deskundigheid, vernieuwende inzichten, inzet en maatschappelijke betrokkenheid bij het versterken van de rechtsstaat en internationale rechtsvorming’, aldus het juryrapport bij de NJV-prijs (Nederlandse Juristen Vereniging) die hij dit jaar ontving. 

Op de hoede

Een appel om de rechtsstaat te verdedigen hoeft zijn Meillo-voordracht volgens Hirsch Ballin niet te worden. ‘Ik denk ook niet dat het gezelschap dat de middag bijwoont, nog overtuigd moet worden van het belang van grensoverschrijdend en internationaal samenwerken. Daarvan zal iedereen goed op de hoogte zijn’, verwacht hij. Maar in ieder geval wil hij wel benadrukken dat het nodig is om elkaar over grenzen heen te ondersteunen bij onderwerpen waarvoor men zich moet inzetten. Hirsch Ballin: ‘Zelfs een uitstekend rechtssysteem met een rechterlijke macht van hoog niveau redt het, bij het behoeden van de rechtsstaat, nooit alléén. Er moet rugdekking zijn van politiek en maatschappij. We moeten in nauwe samenwerking met elkaar doorlopend alert en op onze hoede zijn voor de bedreigingen van de rechtsstaat. Deze zomer heeft laten zien dat die dreiging frontaal kan zijn, zoals het geweld in een reeks van landen en bij het neerhalen van de MH17. Maar er zijn ook factoren die sluipenderwijs en onverhoeds een veilige rechtsorde kunnen aantasten. Om die factoren te kennen en onderkennen is nationale en internationale samenwerking onmisbaar. Niet alleen bij het bestrijden van de gevaren, maar óók om preventief te kunnen optreden’, zegt Hirsch Ballin.

Luxe artikel

Volgens Ernst Hirsch Ballin zijn instituties zoals de rechterlijke macht van een democratische rechtsstaat het beste wapen tegen geweld en fanatisme. Of dat nu in Nederland is of elders. ‘De rechtsstaat, de rechten van de mens en de democratie zijn niet van elkaar los te knippen. Toch zijn er ook in Nederland mensen die de rechten van de mens als een luxe artikel zien en daarmee tornen aan het onlosmakelijk geheel van voorwaarden die een rechtsorde vereist. Een breed zicht, van vele betrokkenen, op de verschillende componenten waaruit een rechtsstaat bestaat, is de eerste stap die we kunnen zetten om het recht in eigen land en elders in de wereld te helpen waarborgen’, meent Hirsch Ballin.

Aanmelden Meillo-lezing

Het thema van de Meillo-lezing dit jaar is het Internationaal Recht. Naast Ernst Hirsch Ballin worden ook voordrachten gehouden door Officier van Justitie Hester van Bruggen, leider van het team Internationale Misdrijven, en door diplomate Sigrid Kaag, ‘special coördinator’ bij de VN voor de verwijdering en vernietiging van chemische wapens in Syrië. Iedereen die geïnteresseerd is in recht en rechtspraak is op 9 oktober 2014 welkom van 15.00 – 19.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam. De toegang is gratis. Wilt u de lezing bijwonen? Mail dan uw naam en adres naar events@ssr.nl onder vermelding van ‘Meillo-lezing’.

 

Nieuwsoverzicht