Het morele kompas van de rechter

Op dinsdagavond 11 maart waren Rosa Jansen (voorzitter CvB SSR) en Ton Hol (hoogleraar Encyclopedie van het Recht en Rechtsfilosofie aan de Universiteit Utrecht) te gast bij het maandelijkse filosofische café Utrecht. Onderwerp van gesprek was ’Het Morele Kompas van de rechter’.

Jansen & Hol hielden korte inleidingen en gingen vervolgens in debat met het publiek. De vraag of rechters ‘gewoon’ mensen zijn (met alle tekortkomingen van dien), stond daarbij centraal. Het publiek had er zin in. Het werd een stevig debat waarin de beide betrokkenen aan de tand gevoeld werden over de uitspraken inzake het zeilmeisje Laura, over de Vereniging Martijn, over het arrest de Onwaardige Deelgenoot en de zaak Benno L. De discussie ging daarbij met name over het ´rechtsgevoel´ van rechters en wat de rechter daarmee in de praktijk kan doen. Mag de rechter bijvoorbeeld zijn verontwaardiging in een zaak laten meespelen? En In hoeverre spelen emoties, belangen en de druk van de publieke opinie mee bij het nemen van rechterlijke beslissingen? Ook rees de vraag of de moraal de rechter in concrete zaken in de weg zit. En zo ja, is dat dan erg?

Het publiek was daarnaast zeer geïnteresseerd in de praktijk van de rechter van alledag. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bleken Jansen en Hol in staat om inzicht te geven in het werk van de rechter, de complexiteit van sommige zaken en hoe SSR de rechters voorbereid. Een van deelnemers verzuchtte “Wat u mij hier vandaag vertelt, zie ik eigenlijk nooit terug in de media. Zou de Rechtspraak niet veel meer haar educatieve rol moeten oppakken?”. Een aanvullend verslag van de avond is te lezen op Studium Generale, het podium voor lezing en debat van de universiteit van Utrecht.

Het volgende filosofisch café heeft als onderwerp ‘Privacy: niks te verbergen?’ Te gast zijn mr. dr. Colette Cuijpers (Tilburg Institute for Law, Technology and Society) en dr. mr. Bald de Vries (rechtsfilosoof, Universiteit Utrecht). Voor meer informatie: http://filosofischcafe.hum.uu.nl/

Nieuwsoverzicht