Goede voornemens

Nieuwe uitdagingen voor 2014 en een korte terugblik op 2013. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de Nieuwjaarstoespraak van collegevoorzitter Rosa Jansen op 6 januari 2014.

Jansen benadrukte de grote hoeveelheid werk die door SSR in het jaar 2013 is verzet. Samen met de Rechtspraak en het OM realiseerde SSR in een uitermate ambitieus en intensief project een volledig nieuwe opzet van de initiële opleidingen voor instromende rechters en officieren van justitie. Nieuw is tevens een breed pakket aan Management Developmentprogramma’s voor de Rechtspraak. Uitbreiding met managementopleidingen voor het Openbaar Ministerie staat op de planning voor 2014.

Op het gebied van Permanente Educatie heeft SSR een redelijk goed jaar gedraaid. Het aantal cursusplaatsen benaderde het niveau van 2012. In een jaar van bezuinigingen en krimpende budgetten is dat een resultaat dat meevalt. Het aanbod van SSR werd door de deelnemers met gemiddeld een 7.9 gewaardeerd. Helaas was er door een afnemende instroom van rechters, OvJ’s, secretarissen en stafjuristen een scherpe daling in de vraag naar initiële opleidingsplaatsen.

SSR focust in 2014 enerzijds op verlaging van de kosten en verhoging van de efficiency en anderzijds op het vergroten van het marktaandeel op het gebied van PE, door een grotere afzet bij gerechten en parketten met kwalitatief hoogwaardige en passende PE-producten en diensten en op onderwijskundige advisering, intervisie en coaching. Dit alles natuurlijk in het licht van de strategische agenda voor de Rechtspraak en de meerjarenplannen van het OM.
Voorts krijgt de ondersteuning van het project KEI (Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak) met opleidingen en de verdere uitrol van de digitale leeromgeving, waardoor plaats- en tijdsonafhankelijk opleiden mogelijk wordt, de hoogste prioriteit.

Jansen sloot af door te melden dat Diederik Greive is benoemd op de vacante positie van vice-voorzitter binnen het College van Bestuur. Beide Collegeleden richten zich op de inhoudelijke kant van het SSR-aanbod en nemen de contacten met de Rechtspraak- en OM-onderdelen voor hun rekening. Tonnie Hulman is als directeur verantwoordelijk voor het bureau van SSR. College van Bestuur en directeur vormen samen de dagelijkse leiding van SSR.

Nieuwsoverzicht