Gele toga voor inleiders over ‘Concerncode’

De Gele Toga, de prijs voor de beste presentatie tijdens de SSR-Zesdaagse, is gewonnen door Reinier van Zutphen, voorzitter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, en René Westra, voormalig bestuurslid bij het gerechtshof in Arnhem en docent aan Nijenrode, voor hun presentatie over de ‘Concerncode’. De prijs, een beeldje van kunstenares Betsy Grooters, werd donderdag uitgereikt door Rosa Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van SSR.

De jury die de presentaties over verschillende kanten van oordeelsvorming moest beoordelen bestond uit deelnemers aan de Zesdaagse. ‘Unaniem waren zij van mening dat het niveau van kennisinhoud van alle inleiders hoog was. ‘Dat gold ook voor het winnende koppel. Maar zij staken daarnaast met kop en schouders en op alle fronten uit boven de anderen in de manier waarop zij hun presentatie verzorgden en waarop zij de interactiviteit met de deelnemers vorm gaven’, aldus het juryrapport.

McDonald’s

Op de Zesdaagse-bijeenkomst in Den Haag op 20 maart bij de Raad voor de rechtspraak, lieten Westra en Van Zutphen allerlei kanten zien van een eventuele ‘concerncode’ voor rechters. Het zoeken naar een positie die recht doet aan de onafhankelijke professionaliteit van de rechter en de verhouding tot de bestuurlijke organisatie en de buitenwereld bleek niet makkelijk. Reinier van Zutphen erkent dat ook. ‘Maar door de vele uren die René en ik ter voorbereiding van die middag aan dit onderwerp besteed hebben, ben ik wel veel wijzer geworden. Een concerncode in de vorm van een manifest of pamflet wil ik niet. Voor mij zit het meer in het gedrag van de rechters als beroepsgroep. Wij zijn geen medewerkers van McDonald’s in allemaal dezelfde kleren, maar wél een groep die door iedereen als een coherent geheel gezien moet worden. De rechtspraak moet zich als eenheid in de samenleving en niet aan de samenleving tonen. Er is nog wat werk te doen, maar het is een haalbare kaart. Uit het feit dat we voor onze manier van presenteren, hoewel zonder concrete antwoorden, deze prijs hebben gekregen mogen we afleiden dat de deelnemers dit ook een waardevolle bijdrage vonden in hun gedachtenvorming hierover’, aldus Reinier van Zutphen.

Slechte positie

Bestuurskundige René Westra twijfelde geen moment toen hij werd gevraagd mee te doen aan de Zesdaagse over dit onderwerp. ‘De vraag waarom de rechtspraak zich zo slecht positioneert richting de samenleving en de politiek intrigeert mij enorm. De buitenwacht ziet rechters als één geheel, dus er zal nagedacht moeten worden over het gezicht dat de buitenwereld daarbij heeft. Nu is dat gezicht nog te eenzijdig juridisch. Kennelijk wacht de samenleving nog op andere uitingen. Het is belangrijk die te onderzoeken’, aldus René Westra. De discussies over de al dan niet bestaande noodzaak van een concerncode vond hij uitermate boeiend. ‘Ik heb geleerd dat het voor dit thema uiterst relevant is dat rechters en bestuurders sámen hierover spreken. De identiteit van de organisatie waarin je werkt motiveert en stimuleert en is essentieel voor rechters om antwoord te krijgen op de vragen naar hun eigen rol en identiteit. De verdiepingsslag die we daarover konden maken vond ik grandioos’, zegt hij.

Bekijk een korte impressie van ‘de concerncode’

Nieuwsoverzicht