Europees uitwisselingsprogramma voor rechters en officieren van justitie

Ook in 2015 biedt SSR in samenwerking met het European Judicial Training Network (EJTN) een uitwisselingsprogramma aan. Een unieke kans om internationale ervaring op te doen.

“Rechters en de advocaten kunnen de regels slechts doeltreffend toepassen als zij die kennen. Daarom wil ik een duidelijk en ambitieus doel vaststellen met betrekking tot de opleiding van de beoefenaars van juridische beroepen in Europa die het Europees recht moeten toepassen. Zo verenigen we onze inspanningen om in Europa een ruimte van recht tot stand te brengen en de eengemaakte markt beter te doen werken. Justitiële opleiding is een cruciale voorwaarde voor een modern en goed werkend gerechtelijk systeem, waardoor de toegenomen risico’s en transactiekosten die economische groei belemmeren, kunnen worden weggenomen. De Europese justitiële opleiding is derhalve een noodzakelijke investering om een justitie te ontwikkelen die ten dienste staat van groei.” Dit zei Viviane Reding, de EU-commissaris voor Justitie, op 13 september 2011. De Europese Commissie wil ervoor zorgen dat tegen 2020 de helft van alle beoefenaars (700.000 mensen) van juridische beroepen een Europese justitiële opleiding heeft gevolgd.

SSR en het EJTN

SSR stimuleert kennisuitwisseling tussen Nederlandse magistraten en hun Europese collega’s. In samenwerking met het EJTN, biedt SSR jaarlijks een uitwisselingsprogramma aan voor Nederlandse rechters en officieren van justitie. Het belangrijkste doel van deze ‘short term exchanges’ is om magistraten kennis te laten maken met het werk van hun collega’s in een ander EU-land (of kandidaat-lidstaat) en met een ander rechtssysteem. Op deze manier kan ook de eigen beroepspraktijk vanuit een ander perspectief worden bekeken. Enkele reacties van Nederlandse deelnemers op het uitwisselingsprogramma:

  • “The exchange is a unique instrument to get a better understanding of the legal system in another EU-Member State and the ‘every day’-court practice of foreign colleagues as well as the application of European legislation as a part thereof.”

  • I very much recommend not only the exchanges to be continued, but also that taking part in an exchange programme on a regular basis in different EU Member States should be included in the curriculum of the (permanent) education of a judge in a EU Member State.”

  • The exchange has exceeded all my expectations!

Kosten en aanmelding

Een uitwisseling duurt tien werkdagen en de eigen bijdrage (voor het gerecht) is € 400. Deelnemers ontvangen van het EJTN een dagvergoeding voor hotel, ontbijt, lunch en diner. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het land dat bezocht wordt. Reiskosten worden vergoed tot een maximum van € 400. Of het om een groepsuitwisseling of een individuele uitwisseling gaat is eveneens afhankelijk van welk land bezocht wordt. De deelnemende landen, het soort uitwisseling en de gevraagde taal vindt u in dit overzicht.

Aanmelden kan door het aanmeldformulier in te vullen en dit te mailen naar SSR.International@ssr.nl. De aanmelding dient uiterlijk 5 januari 2015 bij ons binnen te zijn. Het EJTN-secretariaat verzorgt de uiteindelijke plaatsing. Meer informatie over het uitwisselingsprogramma is te vinden op de website van het EJTN.

Nieuwsoverzicht