“Er zit nu meer structuur in mijn manier van leidinggeven”

Het bovenstaande is een van de reacties naar aanleiding van de evaluatie van het Management Development (MD) programma voor teamvoorzitters. De eerste zes groepen van het traject hebben – sinds de start in april 2013 – de sessies inmiddels afgerond. Ruim een jaar later is het tijd voor een evaluatie met de deelnemers, het trainingsbureau en de intern betrokkenen.

Verandering in leidinggeven

Uit de evaluatie blijkt dat een meerderheid van de deelnemers een duidelijke verandering ziet in hun manier van leidinggeven na afloop van het MD-traject. Enkele korte reacties van de deelnemers zijn dan ook: “ik sta steviger in mijn functie” en “ik ben bewuster en neem nu de leiding”. Ook geven zij aan dat ze een grote verandering zien in hun vaardigheden, zoals delegeren, aansturen, vertrouwen geven en leidinggeven vanuit de eigen waarden.

Video-analyse

“Zelfinzicht staat centraal in het MD-traject”, vertelt Marije van Duijne Strobosch, cursusmanager bij SSR. “Een goed voorbeeld daarvan is de video-analyse, die door de deelnemers vaak als indringend wordt ervaren.” In een kleine groep ontvangen de deelnemers feedback op een video van een door hen zelf voorgezeten vergadering. “De teamvoorzitters geven aan dat dit onderdeel van het traject hen veel inzichten oplevert.”

Verbeterpunten

Uit de evaluatie zijn ook enkele verbeterpunten naar voren gekomen. Zo vonden de deelnemers dat het contact met de eigen bestuurder en/of afdelingsvoorzitter intensiever mag. En werd in het huidige traject ”theorie en informatie over de zakelijke kanten van het leidinggeven” gemist. “Voor de nieuw te starten groep in het najaar van 2014 bieden we ook bedrijfsvoeringsmodules aan. Gericht op HR, Planning & Control en projectmatig werken”, geeft Van Duijne Strobosch aan.

Al met al wordt het traject als positief, interactief en gevarieerd ervaren door de deelnemers en betrokkenen. Een traject dat teamvoorzitters ontwikkelt tot leidinggevenden met lef, zelfinzicht, bewust van leiderschapsdilemma’s en stevige sturingsvaardigheden.

Nieuw traject

In het najaar start een nieuw MD-traject voor teamvoorzitters, dat uiteraard is aangepast naar aanleiding van de aanbevelingen uit de evaluatie. En de bedrijfsvoeringsmodules zijn inmiddels beschikbaar voor teamvoorzitters die het MD-traject hebben afgerond. Meer informatie over het Management Development traject voor teamvoorzitters en de bedrijfsvoeringsmodules leest u hier.

Nieuwsoverzicht