“Coaching en reflectie van levensbelang voor de Rechtspraak”

Dat zei Henk Naves, president van de Rechtbank Gelderland, tijdens de SSR-themamiddag Coaching & Intervisie. Meer dan honderd geïnteresseerden kwamen hiervoor naar De Zilveren Vosch in Utrecht. Coaching leeft anno 2014.

Henk Naves themamiddag Coaching & IntervisieVan raadsheren, bestuurders, hoofdofficieren, in- en externe coaches en P & O-adviseurs. Allemaal wilden ze meer weten over het belang van coaching en cultuurverandering binnen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Na een inleiding van Jan Moors (lector leiderschap) en Rosa Jansen (voorzitter College van Bestuur) over het belang van coaching binnen SSR deelde Henk Naves zijn ervaringen met coaching en cultuurverandering binnen de Rechtspraak. “Ik dacht eerst: hier heb ik geen verstand van. Is dat een probleem?” vroeg de rechtbankpresident zichzelf hardop af. “Nee, ik ben rechter en als rechters oordelen we dagelijks over zaken waar we geen verstand van hebben.” Naves vertelde over zijn persoonlijke leermomenten: “waarderend in plaats van oordelend communiceren” en dat soms “iemand je een spiegel moet voorhouden en moet zeggen dat je een eigenwijze eikel bent”.

Naves conclusie luidde dan ook dat coaching en reflectie van levensbelang zijn voor de Rechtspraak. “Een beetje cultuurverandering bestaat niet, het is alles of niets.” Even daarvoor had Jansen haar ‘persoonlijke plezierige ervaringen’ op coachgebied gedeeld met de zaal. Ze memoreerde hierbij aan de Visitatiecommissie die onlangs concludeerde dat een feedbackcultuur bij de gerechten gewenst is. Jansen wees op de instrumenten die SSR biedt aan medewerkers om te reflecteren op eigen handelen en te werken aan persoonlijke ontwikkeling. “We bieden een serie verschillende producten. Als SSR zijn we er klaar voor. Ik hoop dan ook op een open mind-houding bij allen.”

PE-punten welkom

Beide bestuurders spraken hun waardering uit voor Diny SchambergenRosa Jansen en Diny Schambergen themamiddag Coaching & Intervisie die “coaching bij SSR op de kaart heeft gezet”. Na acht jaar als adviseur coaching & intervisie aan de slag te zijn geweest, neemt zij afscheid. “Het zijn spannende jaren geweest”, zegt Diny. “Toen ik door Rosa werd binnengehaald heb ik een spoorboekje gemaakt, niet wetende dat er onderweg veel vertraging zou zijn. Ik moest er, zeker in de beginfase hard aan trekken om coaching van de grond te krijgen. Ik kreeg het advies in de top te beginnen: ‘als je die niet meekrijgt, is het kansloos’. Dat heb ik gedaan. Mijn eerste afspraak was met Henk Naves. Ik weet niet wie er zenuwachtiger was.”, aldus de vertrekkende adviseur die een groot applaus en een boeket bloemen in ontvangst nam.

Angela Morsink themamiddag Coaching & IntervisieAngela Morsink neemt de taak van Diny over om coaching en intervisie verder uit te bouwen. “We hebben nu een interne pool van veertig coaches, en twintig externen. Hopelijk zetten we stevig in met elkaar en worden dat er nog veel meer, het liefst interne mensen. Ik wil de intervisiepool ook graag groter hebben. In mijn rol vind ik het belangrijk om te laten zien hoe coaching en intervisie in de praktijk werkt en welke producten we hiervoor hebben. Denk daarbij aan de EigenWijsheidsKamer en de spiegelbijeenkomsten. Hoe doe je dit soort dingen in de praktijk? Ik wil graag dat de uitvoering een structureel element wordt binnen de rechterlijke organisatie, als een element om te léren. Wat dat betreft zouden PE-punten ook welkom zijn. Dat zou een goede stimulans zijn om ermee aan de slag te gaan.”

Do’s en don’ts

Deeltijd-hoogleraar en programmaleider van coachprogramma’s aan de Vrije Universiteit, Yvonne Burger, sprak over stijlen van coaching en over haar recente onderzoek naar coaching van Nederlandse topmannen en vrouwen. In 2013 schreef ze ook het boek ‘Spiegel aan de top’. “In een samenleving waarin leiderschap steeds belangrijker wordt gevonden, is reflectie op eigen handelen normaler en belangrijker. Denk aan de volkswoede waaraan SNS-topman Van Keulen werd blootgesteld na zijn bonus, waardoor hij naar het buitenland vluchtte.” Burger waarschuwde voor narcisme bij coaching en besprak de coach als spiegel van de rechterlijke organisatie. Ze deelde ook ‘do’s’ & ‘don’ts’ met de vele aanwezige coaches : “Je moet je niet laten intimideren door bestuurders en bazen, niet oordelen maar compassie tonen, en een lastige: liefdevol én confronterend durven zijn.”

SSR aanbod Coaching en intervisie

Onder de noemer ‘Coaching en intervisie’ biedt SSR de volgende producten aan voor medewerkers van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie: Coaching, Teamcoaching, Intervisie, Supervisie, De EigenWijsheidsKamer (EWK) en Spiegelbijeenkomsten. Meer informatie hierover leest u hier

Ook kunt u contact opnemen met Angela Morsink (T: 06-48138578 / E: coaching&intervisie@ssr.nl).

Bekijk de foto-impressie van de themamiddag Coaching & Intervisie

Nieuwsoverzicht