AIAKOS-uitwisseling

Voor rechters en officieren in opleiding organiseert het EJTN (European Judicial Training Network) jaarlijks de AIAKOS-uitwisseling (de opvolger van de Europa-week). In de laatste week van november heeft SSR 24 trainees en één docent ontvangen om kennis te laten maken met de Nederlandse rechtsstaat.

In vijf dagen kregen de aanwezigen een korte introductie op het Nederlands straf- en civiel recht, een presentatie van de Raad voor de Rechtspraak en SSR, een uitleg over de Rio-opleiding en een ontmoeting met raio’s en rio’s. Daarnaast bezochten ze ook de rechtbank in Amsterdam (rechtbank en parket) waar ze uitleg hebben gekregen over het Europees Arrestatiebevel en het International Criminal Court in Den Haag.

In de eerste week van december gaan er dertien raio’s en rio’s naar het buitenland om kennis te maken met de rechtsstaat van een ander Europees land. De trainees konden bij het EJTN aangeven welk Europees land zij wilden bezoeken. Verspreid door Europa, staat hen een soortgelijk programma te wachten.

Het AIAKOS-programma wordt georganiseerd met als doel om bij rechters en officieren in opleiding een bredere blik en meer begrip te creëren voor de rechtssystemen in Europa.

Nieuwsoverzicht