Themamiddag stimuleert wederzijds begrip tussen rechters en advocaten

De door de beroepsorganisatie van scheidingsadvocaten (vFAS) en SSR georganiseerde themamiddag over de nieuwe richtlijn kinderalimentatie was succesvol; een hoge opkomst met als resultaat begrip voor het perspectief van de ander.

Om te evalueren hoe de nieuwe richtlijn kinderalimentatie in de praktijk uitpakt, organiseerden SSR en vFAS op 14 november 2013 een themamiddag. “Een unieke samenwerking, zeker op deze schaal”, aldus Astrid Hopma, die als cursusmanager verantwoordelijk was voor de organisatie bij SSR. De belangstelling was met bijna tweehonderd deelnemers erg groot. Naast advocaten en rechters waren ook vertegenwoordigers van andere beroepsgroepen uitgenodigd die veel met kinderalimentatie te maken hebben, zoals gemeenteambtenaren, fiscalisten, notarissen en mediators.

Confectie vs. Maatwerk

Door de aanwezigheid van deze brede doelgroep werden discussiepunten vanuit meerdere perspectieven bezien. Dit leidde tot een open en vooral constructieve uitwisseling over de uitwerking van de nieuwe richtlijn in de praktijk. De discussie spitste zich onder meer toe op actuele problemen voor veel gezinnen, zoals de uitwerking op de alimentatie van dubbele woonlasten als gevolg van een onverkoopbare woning. En hoe de richtlijn moet worden toegepast bij samengestelde gezinnen waarbij kinderen te maken hebben met meerdere stellen (stief)ouders. Dit riep de in alimentatieland steeds terugkerende vraag op waar confectie (vergelijkbare gevallen zoveel mogelijk vergelijkbaar behandelen ter bevordering van rechtseenheid) ophoudt en waar ‘maatwerk’ begint.

Toekomst

“Het open uitwisselen van ervaringen en opvattingen werd als zeer vruchtbaar ervaren en reacties waren erg positief, waarmee de opzet van de themamiddag geslaagd is. Dit smaakt naar meer”, aldus Corrie ter Veer, lector familierecht bij SSR die zelf ook mee discussieerde. “Aan dergelijke professionele ontmoetingen is volgens mij ook in de toekomst zeker behoefte, zowel bij zowel rechters als advocaten als bij de andere aanwezige beroepsgroepen”. Ook de vFAS heeft de themamiddag over de nieuwe richtlijn alimentatie als zeer waardevol ervaren. “In de workshops werd constructief gediscussieerd over de uitwerking van de nieuwe richtlijn in de praktijk door de verschillende beroepsgroepen die met kinderalimentatie te maken hebben. Juist deze discussie heeft hopelijk tot gevolg dat  een eenduidige toepassing van de richtlijn wordt gerealiseerd”, aldus mr. Linda Küppers (bestuurslid vFAS).

Aanbod (kinder)alimentatie

SSR biedt meerdere cursussen aan op het gebied van (kinder)alimentatie. Ook leden van de advocatuur zijn voor een aantal cursussen welkom. Bekijk het aanbod.

Nieuwsoverzicht