Themadag ‘Gezondheid en het recht’

Op vrijdag 19 april 2013 organiseren het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid en SSR de themadag ‘Gezondheid en het recht’. De dag kent een plenair ochtendprogramma en drie parallelle programma’s (straf-, bestuurs- en civiel recht) in de middag.

Tijdens het ochtendprogramma licht de substituut Nationale Ombudsman, de heer F.J.W.M. van Dooren, het Q-koorts rapport van de Nationale Ombudsman toe. Daarnaast zal prof. dr. J.W.M. van der Meer, emeritus hoogleraar Algemene interne geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, onder andere ingaan op de ziekte Q-koorts en de vraag “Wat is gezondheid?”.

Middagprogramma’s straf-, bestuurs- en civiel recht

In de middag zijn er drie parallelle programma’s: straf-, bestuurs- en civiel recht. Het strafrechtelijk programma is gewijd aan de tuchtrechtelijke en strafrechtelijke vervolging van medici.Klik om te vergroten Het eerste gedeelte wordt verzorgd door mr. R.A. van Geffen en mr. B.A. Prins (Inspectie voor de Gezondheidszorg). In het tweede gedeelte spreken mr. M. van Eykelen en mr. P.M.J. Eken- de Vos (Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie).

In het middagprogramma voor de civiele sector gaat het over de moeilijk objectiveerbare klachten. Deze klachten worden vanuit neurologisch, psychologisch en juridisch perspectief belicht door dr. E. Keuter, neuroloog te Meppel, prof. dr. S. Visser, klinisch psycholoog en psychotherapeut, Universiteit van Amsterdam, Pro Persona GGZ en mr. H. de Hek, senior raadsheer gerechtshof Leeuwarden.

Het bestuursrechtelijke middaggedeelte staat in het teken staan van de rol van de rechter bij besluitvormingsprocessen met invloed op de volksgezondheid. Meer concreet gaat het dan om verlening van omgevingsvergunningen met mogelijk daaraan verbonden gezondheidsrisico’s. Prof. Mr. T. Barkhuysen zal een beschrijving geven van de bestaande jurisprudentie en ingaan op de vraag wat de rol van gezondheid bij de rechterlijke toetsing van omgevingsvergunningen zou kunnen of moeten zijn, zeker in een nieuwe Omgevingswet. R. Lodewijks, journalist bij het Brabants Dagblad, verzorgt een bijdrage over de publieke opinie ten aanzien van intensieve veehouderij en gezondheidsrisico’s.

Het programma vindt plaats in het Paleis van Justitie te ’s-Hertogenbosch van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Aanmelden

U kunt zich tot 22 maart 2013 via uw opleidingscoördinator aanmelden bij SSR  o.v.v.  ‘Themadag Gezondheid en het recht” (code CRZSTKMG) en met vermelding van de sector waarvan u het middagprogramma wil volgen (strafrecht, bestuursrecht of civiel recht). Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van uw deelname en verdere informatie over de themadag.

Kosten

Deelname aan de themadag is kosteloos. Bij annulering na 10 april 2013 wordt  € 50,- annuleringskosten in rekening gebracht.

PE-punten

Aan de gerechten wordt geadviseerd om 5 PE-punten toe te kennen voor deelname aan deze themadag.

 

Nieuwsoverzicht