Teamvoorzitters in het diepe tijdens ‘The Game’

Binnen het management development traject voor teamvoorzitters neemt module vijf een bijzondere plek in. Tijdens ‘The Game’ plaatsen trainers, acteurs, collega’s en bestuurders de deelnemers op specifieke posities binnen het krachtenveld dat hen tijdens het werk beïnvloedt. Het is aan de teamvoorzitters om te laten zien hoe zij in die situaties handelen.

Tijdens een intensieve dag in Leiden doorlopen de teamvoorzitters vier stations waarbij de werkrelatie met het leidinggevend kader, met het team en met de individuen uit het team aan bod komen. Het vierde station behandelt de eigen visie op leiderschap en ontwikkeling. Op de stations houden de deelnemers korte presentaties over hun ontwikkelpunten en behandelen ze ter plekke uitgereikte casussen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van rollenspellen. De deelnemers passen de feedback van aanwezige collega’s, bestuurders en trainers direct toe. En prestaties tellen tijdens The Game. Een leidinggevende rol, een brede blik, gerichte gesprekstechnieken en lerend vermogen leveren punten op die je aan het eind van de dag tot winnaar kunnen maken.

De vier groepen die in april aan de leergang begonnen, spelen The Game in november en december. Winnaar van de editie van 7 november is Margreeth Dam, teamvoorzitter bij de rechtbank Den Haag. “Het was leuk om de theorie nu in de praktijk te brengen op de verschillende ‘stations’. Tijdens een van de werksimulaties kon ik mooi heel concreet een 1-op-1-gesprek oefenen dat ik later die week moest voeren. Het schakelen tussen gesprekken met het bestuur, je team en teamleden is bovendien een herkenbare situatie voor teamvoorzitters.”

Het samen optrekken met teamvoorzitters uit andere gerechten is een belangrijk pluspunt van een landelijk traject. Margreeth Dam: “Tijdens zo’n intensieve dag ontdek je dat collega’s hun zaken soms anders regelen. Je leert dan van elkaar. Het is wel jammer dat de bijeenkomsten van het MD-programma zo versnipperd zijn. Uit een of twee geclusterde, intensieve ‘MD-weken’ zou je nog meer resultaat kunnen halen.”

Het gehele management development traject voor teamvoorzitters bestaat uit negen collectieve contactdagen en een aantal praktijkobservaties op de werkvloer. Zowel in april als in september is een lichting teamvoorzitters aan het traject begonnen dat in totaal ongeveer een jaar duurt.

 

Nieuwe groep start in voorjaar 2014

In april 2014 start een nieuwe groep van teamvoorzitters met een traject. Inschrijven kan nog. U kunt voor meer informatie contact opnemen met Cindy ten Elshof via c.tenelshof@ssr.nl of 06-12985847. Meer informatie over het traject vindt u op de website van SSR.

 

 

Nieuwsoverzicht