Talent Development Programma kweekvijver voor bestuurders

“Het Talent Development Programma stimuleert persoonlijke groei. Die groei komt mij ten goede, maar ook mijn organisatie en de Rechtspraak in bredere zin”, zo vertelt Takvor Avedissian, president van de rechtbank Overijssel en deelnemer aan het Talent Development Programma. De eerste groep deelnemers aan dit programma sloot donderdag 18 april jl. het traject succesvol af.

De negen deelnemers kijken terug op een mooi traject. “Groei is mogelijk door je zelf te laten zien in je kracht, maar ook in je kwetsbaarheid. De sfeer onderling nodigde daar toe uit”, aldus Avedissian. Gedurende twee jaar is door de participanten een reeks individuele en collectieve ontwikkelsessies, intervisiebijeenkomsten en leeractiviteiten doorlopen. En dat bleef niet zonder gevolg: Zes van de deelnemers zijn in deze periode tot president benoemd, twee zijn rechterlijk bestuurslid geworden en een is inmiddels programmadirecteur. Met hun positieve ervaringen adviseren de deelnemers om het programma in de toekomst wederom voor een nieuwe groep talenten te organiseren.

Het initiatief voor het Talent Development Programma komt van de Raad voor de rechtspraak. De herziene gerechtelijke kaart was hierbij een belangrijke aanleiding. “Door de ontwikkeling van bestuurlijk talent te faciliteren, investeren we in de kwaliteit van de nieuwe organisatie van de Rechtspraak”, aldus Simone Roos, lid van de Raad voor de rechtspraak. “De negen deelnemers hebben zichzelf, elkaar en hun positie in de organisatie beter leren kennen en begrijpen. Deze bestuurlijke kennis, begrip en verbinding zijn waardevolle aspecten voor onze organisatie”.

SSR is als uitvoerder van het Talent Development Programma zeer tevreden over het verloop van het programma. “Leiderschapsontwikkeling krijgt volop aandacht binnen ons instituut”, vertelt Rosa Jansen, voorzitter van het College van Bestuur. “We zijn er trots op om met inventieve trajecten persoonlijk leiderschap en bestuurlijke samenwerking te stimuleren.” Naast het Talent Development Programma verzorgt SSR dit jaar onder meer het traject Collectieve Bestuurskracht, het Management Development traject voor teamvoorzitters en een leergang ‘Leiden voor operationeel managers’ voor het OM.

 

Nieuwsoverzicht