Symposium mensenhandel kijkt verder dan juridische context alleen

Een divers beeld van niet alleen de juridische kant van mensenhandel, maar ook van de beleidsmatige, medische en psychologische aspecten ervan. Dat was het resultaat van het symposium over mensenhandel dat SSR met het LOVS en de Nationale Rapporteur Mensenhandel begin april jl. organiseerde in Utrecht.

Het symposium richtte zich speciaal op de groep rechters en raadsheren en hun medewerkers die zich sinds 1 januari van dit jaar specialiseert in mensenhandel. Deze specialisatie is een unicum binnen Europa. Het vormt een antwoord op de complexe wetgeving en (internationale) jurisprudentie betreffende dit ernstige fenomeen, dat naast seksuele exploitatie steeds vaker ook arbeidsuitbuiting betreft.

Op verzoek van het LOVS heeft SSR – vanuit haar (internationale) ervaring met educatie over de aanpak van mensenhandel – een programma samengesteld dat de aanwezigen naast juridische kennis ook inzicht verschafte in de context waarin mensenhandel plaatsvindt. Aandacht was er voor diverse vormen van mensenhandel en de huidige stand van de wetgeving, maar ook voor de aanpak en bestrijding van mensenhandel door het OM en de psychologische en neurologische aspecten die een rol spelen bij het horen van de slachtoffers en getuigen.

Om een divers beeld van mensenhandel te kunnen schetsen was een gevarieerde groep experts aanwezig om te spreken. Bijdragen kwamen van ondermeer de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Detmeijer en landelijk officier van justitie voor mensenhandel en –smokkel, Warner ten Kate. Bijzonder was dat ook een slachtoffer van mensenhandel haar ervaringen uitvoerig en op indrukwekkende wijze uit de doeken deed. Bovendien gaf zij vanuit het slachtofferperspectief haar waardevolle visie op andere presentaties en op discussies in de zaal. Samen met de bijdrage van medisch-antropoloog Marian Tankink leverde dat interessante inzichten op in onder andere het moment en de manier waarop slachtoffers het best gehoord kunnen worden.

De multidisciplinaire benadering van het thema mensenhandel kon op waardering van de deelnemers rekenen. Vaak nog lopen strafzaken namelijk moeizaam doordat geïntimideerde en psychologisch ernstig beschadigde slachtoffers en getuigen inconsistent lijkende verklaringen afleggen. Kennis van de bredere context helpt rechters en raadsheren bij correcte interpretatie en effectieve benadering van de betreffende personen. Daarmee leverde het symposium een positieve bijdrage aan de strijd tegen mensenhandel.

 

Nieuwsoverzicht