Symposium ‘Diepe hersenstimulatie en het recht. Kansen of risico’s?’

Diepe hersenstimulatie is een nieuwe vorm van behandeling voor psychiatrische en neurologische patiënten. Een behandeling die de nodige vragen oproept. Ook voor de rechtspraak. Tijdens het symposium op donderdag 16 januari 2014 belichten diverse sprekers deze vragen vanuit verschillende invalshoeken. SSR ondersteunt dit symposium en nodigt geïnteresseerde juristen uit hieraan deel te nemen.

Bij diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation of DBS) wordt via een neurochirurgische ingreep een elektrode diep in de hersenen geplaatst. Deze behandeling biedt aan een gestaag groeiende groep psychiatrische en neurologische patiënten nieuw perspectief. Binnen enkele maanden neemt het College voor Zorgverzekeringen DBS op in het basispakket.

De behandeling roept echter vragen op. Op dit moment is er geen wettelijk kader dat specifiek gericht is op de toepassing van DBS (er is bijvoorbeeld niet vastgelegd in welke gevallen DBS wel is toegestaan en in welke gevallen niet). Ook zijn er ingrijpende veranderingen in gedrag en psychisch functioneren van patiënten gemeld na een behandeling. Hoe gaan ‘we’ hier ethisch, medisch en vooral juridisch (straf- en civielrechtelijk) mee om?

Tijdens het symposium komen daarom de volgende vragen aan bod: Roept DBS echt nieuwe vragen op of gaat het vooral om vragen die bij reeds bekende technieken ook spelen? Wat betekent DBS voor de wilsbekwaamheid van de patiënt en de aansprakelijkheid van de behandelaar? In hoeverre is normering nodig vanuit medisch, ethisch, en vooral juridisch (straf- en civielrechtelijk) perspectief? Met andere woorden, is DBS zó nieuw dat het recht aanpassing behoeft?

Onder voorzitterschap van Paul van de Beek begint Damiaan Denys de middag met een presentatie
van casusmateriaal aan de hand waarvan diverse medische, ethische en juridische vragen of dilemma’s aanschouwelijk worden gemaakt. Hiermee wordt de relevantie van de gezichtspunten duidelijk die in de middag aan bod zullen komen.

Vervolgens belichten experts vanuit de ethiek (Maartje Schermer), psychiatrie (Nienke Vulink), neurochirurgie (Rick Schuurman), het gezondheidsrecht (Aart Hendriks) en het strafrecht (Paul van de Beek) de kansen en risico’s van DBS op het grensvlak van geneeskunde en recht. Het symposium wordt afgesloten met een debat van de sprekers onderling en met de zaal o.l.v. Gerben Meynen.

Hieronder vindt u het specifieke dagprogramma en meer informatie over de kaartverkoop.
Het symposium is onderdeel van The Brainstorm Sessions, een themamaand in de Brakke Grond over het brein op de grens van kunst en wetenschap en is bedoeld voor juristen, psychiaters, psychologen, ethici, beleidsmakers en andere geïnteresseerden in diepe hersenstimulatie en het recht. De organisatie van het symposium ligt in handen van de Universiteit van Amsterdam, het AMC, het WODC, de Tilburg Law School en de Brakke Grond.

Programma

Voorzitter: Paul van de Beek

13:00  Welkom en introductie door Paul van de Beek
13:10  Casuspresentatie door Damiaan Denys
13:45  Ethiek door Maartje Schermer
14:05  Psychiatrie door Nienke Vulink
14:25  Neurochirurgie Rick Schuurman
15:00  Pauze
15:30  Gezondheidsrecht door Aart Hendriks
15:50  Strafrecht door Paul van de Beek
16:15  Debat o.l.v. Gerben Meynen
17:00  Borrel aangeboden door het WODC

Over de sprekers

  • Mr. G.P. van de Beek, plaatsvervangend hoofdofficier arrondissementsparket Rotterdam.
  • Prof.dr. D. Denys, filosoof en psychiater, hoogleraar psychiatrie (UvA) en afdelingshoofd
    psychiatrie AMC, Amsterdam.
  • Prof.mr. A.C. Hendriks, hoogleraar gezondheidsrecht, Universiteit Leiden en coördinator
    gezondheidsrecht KNMG.
  • Prof.dr. G. Meynen, filosoof (VU), bijzonder hoogleraar forensische psychiatrie Tilburg Law
    School.
  • Prof.dr. M.H.N. Schermer, arts en filosoof, bijzonder hoogleraar filosofie van de geneeskunde,
    Erasmus MC.
  • Dr. P.R. Schuurman, neurochirurg, AMC, Amsterdam
  • Dr. N. Vulink, psychiater, hoofd zorglijn angststoornissen, AMC, Amsterdam.

 

Kaartverkoop

€10,- online (via de Brakke Grond website)
€12,- bij de kassa (De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam)

Donderdag 16 januari 2014
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45, 1012 KD Amsterdam
tel info: (020) 622 90 14
tel kassa: (020) 626 68 66 www.brakkegrond.nl

Nieuwsoverzicht