“SSR Zesdaagse mogelijkheid om magistratuur op hoog niveau te houden”

Vakmanschap van magistraten mag nooit ondergeschikt zijn aan werkdruk of een tekort aan tijd. Uitdagende evenementen zoals de SSR Zesdaagse over ‘rechterlijke oordeelsvorming’, zijn uitgelezen mogelijkheden om de magistratuur op een hoog niveau te houden. Dit zeggen de SSR-lectoren Corrie ter Veer en Leon Plas.

Alle rechters, raadsheren, officieren van justitie en advocaten-generaal, zelfs de meest ervaren onder hen, moeten voldoende ruimte krijgen en nemen om onderling én met vele andere deskundigen uit wetenschap en rechtspraktijk hun professie steeds verdiepende impulsen te geven aldus de SSR-lectoren. Tijd- of geldgebrek mogen daarbij, in hun ogen, nooit een excuus zijn om aan kwaliteit te tornen. ‘Je kunt daarom ook niet eindeloos doorgaan met het drukken op de organisatie. Dat tast de kwaliteit aan en holt het vakmanschap uit’, aldus Corrie ter Veer, lector civiel recht en personen- en familierecht bij SSR. Zij is, samen met Leon Plas, lector strafrecht OM, net als de andere SSR-lectoren mede-inspirator achter tal van initiatieven om de rechterlijke macht de kwalitatieve ‘boost’ te geven die nodig is.

Breed

Oordeelsvorming is een van de kerntaken van magistraten. Dat geldt in de civiele sector, de bestuurssector, het personen- en familierecht en in het strafrecht. Ogenschijnlijk lijkt het onderwerp alleen voor rechters van belang, maar nadenken en samen breed reflecteren over de processen die rond oordeelsvorming spelen zijn zowel voor de Zittende Magistratuur als het Openbaar Ministerie cruciaal om de geest te scherpen en blijvend alert te kunnen zijn op valkuilen. Leon Plas daarover: ‘Het werk van rechters en OM’ers heeft veel raakvlakken op het gebied van oordeelsvorming. Onderwerpen als ‘scenario-denken’, tunnelvisie, waarheidsvinding, regie of publieke verantwoording, die op het Zesdaagse-programma staan, hebben veel gezamenlijke facetten waarover we van anderen, maar vooral ook van elkaar kunnen leren. Die mogelijkheid moeten we uitbuiten. Ik weet dat er weinig tijd is bij het OM. Zittingen en weekdienst drukken zwaar op het rooster bij de regioparketten. Toch zal er ook daar, evenals bij het ressortsparket, op de een of andere manier ruimte gemaakt moeten worden om aan dit soort evenementen deel te nemen. Dat is nodig om ons werk goed, en nog beter, te kunnen doen.’

Internationaal

De komende Zesdaagse heeft ook een internationaal karakter. Belgische magistraten zullen deelnemen  aan het evenement en op de vijfde dag zijn twee Belgische rechters uitgenodigd om samen met de Nederlanders te discussiëren over de positie van de magistraat in de samenleving. Die blik over de grenzen is waardevol, vinden de lectoren. ‘Internationaal zijn er veel overkoepelende facetten aan het werk en de positie van magistraten’, aldus Corrie ter Veer. Als  voorbeeld noemt zij de grote zedenzaken die in de afgelopen jaren in België en Nederland gespeeld hebben. ‘Hoe gaan de staande en zittende magistratuur om met de daarbij gepaard gaande maatschappelijke geschoktheid en verontwaardiging? Welke dilemma’s rond onafhankelijkheid komen zij tegen? ‘Dat zijn allemaal gezamenlijke thema’s waarbij interactie méér inzicht en verruiming van standpunten kan geven – zowel voor de Belgen als voor de Nederlandse deelnemers’, aldus Leon Plas. Bekijk hier het volledige programma van de SSR Zesdaagse.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via uw opleidingscoördinator (code ARRMZESD). De prijs per ronde bedraagt: € 135,-. Het bijwonen van alle rondes geeft een duidelijke meerwaarde. Wilt u deze alle zes bijwonen dan geldt een prijs van € 750,- i.p.v.  € 810,- 

Van de dit jaar gehouden SSR Zesdaagse is een boekwerkje verschenen. Bekijk het boekje in PDF formaat.

Nieuwsoverzicht