SSR organiseert themamiddag ‘Identiteitsfraude’

De ontwikkelingen op het gebied van identiteitsfraude gaan snel en het is van belang dat de rechterlijke organisatie op de hoogte blijft van deze complexe materie. SSR organiseert daarom op 30 september de themamiddag ‘Identiteitsfraude’.

Fons KnopjesDe middag biedt een duidelijke verdieping en is bedoeld voor ervaren raadsheren en rechters, onder wie ook rechters-commissarissen en ervaren gerechtssecretarissen. Ook voor leden van het Openbaar Ministerie en parketsecretarissen is deze middag zeer informatief. Specifieke deelonderwerpen die behandeld worden zijn: identiteitsmanagement door de overheid, identiteitsinfrastructuur, het maatschappelijk gebruik van biometrie, elektronische identificatie, de Wet identiteitsvaststelling verdachten, veroordeelden en getuigen (WIVVG) en de wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met de verbetering van de aanpak van fraude.

De training wordt gegeven door Fons Knopjes van de ID.academy, een onafhankelijke internationale organisatie met kennis en expertise van de identiteitsinfrastructuur en dr. Didier Meuwly van het Nederlands Forensisch Instituut. “Het volgen van de snelle ontwikkelingen op dit gebied is een belangrijk instrument voor de aanpak hiervan”, zegt Knopjes. “De ervaring leert dat het van essentieel belang is dat de identiteitsinfrastructuur van overheden regelmatig wordt beoordeeld op effectiviteit en actualiteit. Helaas is daar geen standaard werkwijze voor. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de identiteitsinfrastructuur is dan ook sterk afhankelijk van de professionaliteit van de betreffende overheden. Tijdens de middag willen wij de bezoekers uit de rechterlijke organisatie hier ook meer duidelijkheid hierover verschaffen.”, aldus Knopjes.

Overheidscampagne

De themadag sluit aan op de lopende campagne ‘Laat u niet zomaar kopiëren’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Steeds meer organisaties vragen om een kopie van een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Van deze kopieën wordt soms misbruik gemaakt en meer dan vijf procent van de Nederlanders is jaarlijks het slachtoffer van identiteitsfraude.”, zegt Knopjes. “Identiteitsmanagement in de publieke sector en ‘het organiseren en managen van de nationale identiteitsinfrastructuur’ vereist daarom de dagelijkse zorg van de overheid. Fraude met identiteitsgegevens is bovendien een (internationaal) fenomeen dat andere criminaliteitsvormen faciliteert.” De ID.academy is dan ook enthousiast over de samenwerking met SSR om dit onderwerp op te pakken voor de rechterlijke organisatie: “Rechters en officieren van justitie moeten goed op de hoogte zijn van deze complexe wereld. Het kan hen waardevolle informatie bieden bij zaken die zij in behandeling met betrekking tot dit onderwerp.”

Meer informatie over het programma en de aanmelding leest u in de flyer.

Nieuwsoverzicht