Raad stelt ontwerp initiële opleiding ZM ongewijzigd vast

De Raad voor de rechtspraak heeft het ontwerp voor de nieuwe initiële opleiding ZM, zoals opgeleverd door SSR, zonder wijzigingen vastgesteld. Een belangrijke stap binnen een proces dat de kwaliteit van de rechtspraak voor de toekomst mede moet waarborgen. Wel vond de Raad het tijdpad voor de implementatie van de opleiding te ambitieus. De startdatum van de opleiding is daarom vastgesteld op 1 januari 2014. Op 1 april 2014 zullen de eerste rio’s aan de vierjarige variant van de opleiding kunnen beginnen.

De realisatie en implementatie van het vastgestelde ontwerp is een gezamenlijke uitdaging voor de gerechten, SSR en de Raad. De komende maanden zal er hard gewerkt moeten worden om de benodigde beleidsinstrumenten en producten te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn de werving- en selectieprocedure, opleiderprofielen, werving en training van opleiders, een e-portfoliosysteem, een digitale leeromgeving, stagebeleid, passende leeractiviteiten, een begeleiding- en beoordelingssysteem en een kwaliteitsbewakingssysteem.

Een stuurgroep zal de implementatieactiviteiten binnen de drie organisaties aansturen en daarvoor ook een overkoepelende landelijke projectleider aanstellen. In de stuurgroep neemt Leendert Verheij plaats namens de gerechten, Simone Roos namens de Raad en Rosa Jansen namens SSR. De gerechten is verzocht om een bestuurlijke verantwoordelijke voor de lokale implementatie en een lokale implementatieleider aan te wijzen.

Meer informatie over het ontwerp initiële opleiding ZM vindt u op de website van SSR.

Lees ook het nieuwsbericht over de oplevering van het ontwerp.

Nieuwsoverzicht