Opleidingswerkers OM inventariseren, adviseren en realiseren

Opleidingen moeten aansluiten bij de lokale behoeften en tegelijkertijd relevant en actueel zijn met het oog op organisatorische veranderingen. Daarbij is het belangrijk dat de juiste personen ook de juiste opleiding krijgen. Vanuit deze gedachte inventariseert een duo opleidingswerkers in opdracht van SSR en het PaG de verbeterpotentie wat betreft opleiden bij de afzonderlijke parketten en ondersteunende diensten van het OM. Dit is nodig omdat vraag en aanbod de laatste jaren uit elkaar zijn gegroeid. Bovendien hebben veel OM-onderdelen door de actuele organisatorische veranderingen en het verdwijnen van veel eigen opleidingscoördinatoren moeite om een compleet overzicht te krijgen van de opleidingsbehoefte binnen de eigen organisatie.

Esther Schouten en André de Meij voeren het project namens SSR uit en fungeren als smeerolie tussen SSR, het PaG en de diverse OM-onderdelen. Beiden hebben een achtergrond bij het OM en zijn gedetacheerd bij SSR.  “Vrijwel alle parketten en diensten zijn inmiddels benaderd en minimaal een keer bezocht”, vertelt Esther Schouten. “Dat levert een goed beeld op van wat er beter kan en waar een extra inspanning nodig is om de juiste kennis bij de juiste personen te krijgen.” De opleidingswerkers pakken zoveel mogelijk verbeterpunten meteen op in samenwerking met hun verantwoordelijke collega’s binnen SSR.

André de Meij benadrukt dat de bezoeken er op gericht zijn te inventariseren en tegelijkertijd ook te adviseren. “Er zijn binnen het OM veel veranderingen gaande. We adviseren de parketten gericht over welke cursussen de organisatie helpen om toekomstbestendig te worden, binnen het geldende HRM-beleid van het OM. De opleidingsvignetten spelen daar een belangrijke rol bij”, aldus De Meij. “En door bijvoorbeeld efficiënt gebruik te maken van centraal gefinancierde cursussen en annuleringsregelingen toe te lichten, kunnen we ook helpen het krimpende opleidingsbudget slimmer in te zetten.”

De inventarisatie zorgt voor werk aan de winkel bij SSR. Een betere afstemming tussen opleidingsvraag en –aanbod leidt immers vaak tot aanpassing van de inhoud en vorm van cursussen of de ontwikkeling van geheel nieuwe cursussen. “We merken dat parketten behoefte hebben aan lokaal maatwerk en efficiënter met hun tijd om willen gaan”, vertelt Esther Schouten. “SSR heeft met het programma NEXT daarvoor al de nodige infrastructuur en flexibele producten ontwikkeld, zoals e-learning modules en incompany cursussen. Het in nu zaak deze innovaties breed beschikbaar te maken.”

De komende periode gaan de opleidingswerkers verder met inventariseren, adviseren en het realiseren van verbeterslagen. Heeft u vragen of opmerkingen? Ze zijn bereikbaar via e.schouten@ssr.nl of a.de.meij@ssr.nl.     

 

        

Nieuwsoverzicht