Ontwerp voor de nieuwe initiële opleiding ZM opgeleverd

Na een fikse eindsprint heeft SSR het ontwerp voor de nieuwe initiële opleiding ZM volgens afspraak opgeleverd aan de Raad voor de rechtspraak. Het projectteam presenteert in dit ontwerp een opleiding die zoals beloofd het goede uit de raio-opleiding behoudt, maar ook de noodzakelijke innovaties bevat die de vorming van kwalitatieve rechters en raadsheren ook in de toekomst garandeert.

De nieuwe opleiding komt in de plaats van de huidige raio- en rio-opleidingen en de zogenaamde ‘derde weg’. Op de projectpagina op de website van SSR zijn het ontwerp en een toelichting in te zien.

Vernieuwingen

Vernieuwend in het ontwerp is onder andere de ‘voorfase’ en de algemene doorlopende leerlijn ‘de lerende professional’. Hierin is onder meer veel aandacht voor het verkennen van het leerproces en de organisatie, maar ook voor het verwerven van de benodigde kennis en vaardigheden die samenhangen met de nieuwe competenties in de rechters- en raadsherenprofielen van april 2012. Nieuw is de introductie van kernopleiders die de rio gedurende langere tijd begeleiden. “Deze vernieuwingen geven de opleiding meer diepgang en tegelijkertijd ook meer flexibiliteit”, vertelt Annemiek Huigen, (ex-)projectleider en senior rechter in Amsterdam. “Zo kunnen we individuele rio’s een opleiding op maat bieden, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de al aanwezige kennis en ervaring.”

Ook Rosa Jansen, voorzitter van het CvB van SSR en gedelegeerd opdrachtgever, is trots op het ontwerp dat er ligt. “In de opdracht van de Raad werden kwaliteit, flexibiliteit, didactische vernieuwing en aantrekkelijkheid als randvoorwaarden meegegeven. Deze criteria zijn duidelijk terug te vinden in het ontwerp. Hoewel de implementatie voor zowel SSR als de gerechten nog het nodige werk met zich mee zal brengen, ligt er een gedegen fundament waarop een mooi huis gebouwd kan worden”, aldus Jansen. Zij voegt daaraan toe dat, indien dit ontwerp op goede wijze geïmplementeerd zal worden, dit uniforme kwaliteit in de gerechten ten goede zal komen.

Rol van de opleider

Het belang van een stimulerend leerklimaat en de toenemende zelfstandigheid van de rio, zoals verankerd in de nieuw ontwikkelde leerfilosofie, betekent dat de rol van de opleider er in het ontwerp anders uit ziet. De praktijkopleider wordt meer een coach en sparringpartner en zal niet meer direct betrokken zijn bij de beoordeling van de rio. Het gerecht in zijn geheel zal als opleidingsinstituut gaan fungeren waardoor ook de andere collega’s in het gerecht meer dan voorheen zullen worden betrokken bij de opleiding van rio’s. Verder wordt de blik naar buiten gestimuleerd door uitwisselingen met het OM, internationale stages en maatschappelijke oriëntatie.

Hoe nu verder?

De Raad voor de rechtspraak buigt zich de komende tijd over het ontwerp en consulteert daarbij ondermeer de presidentenvergadering en de NVvR. Op 13 februari zal de Raad beslissen of en in welke vorm het ontwerp geïmplementeerd gaat worden. Vervolgens zullen SSR en de gerechten hard aan de slag gaan met de realisatie, zodat in oktober van dit jaar een eerste lichting rio’s aan de nieuwe opleiding kan beginnen.

Kijk op de projectpagina op de website van SSR voor het ontwerp en een toelichting.

Nieuwsoverzicht